Åklagaren: ”De hade rätt att använda våld”

Uppdaterad
Publicerad

De ordningsvakter som filmades då de grep en nioårig pojke på Malmö central kommer inte att åtalas. Det meddelade åklagaren på måndagen.

– Jag har gjort en bedömning av det materialet vi haft. De har gjort ett ingripande som inte är brottsligt, säger Ulf Hansson, kammaråklagare i Malmö.

Ska det tolkas som att vakterna inte använde mer våld än situationen krävde?

Ingripande mot nioåring

– Jag gör bedömningen att de haft fog för sitt ingripande och att de hade rätt att använda våld.

Ingripandet skedde i februari i år och väckte stor debatt efter att Sydsvenskan publicerat en mobilfilm med händelseförloppet.

Pojken och en några år äldre pojke var på rymmen från ett HVB-hem då de stoppades av två ordningsvakter på Malmö Centralstation. På flera mobilfilmer syns hur den ene vakten brottar ner den nioåriga pojken, håller för hans mun och hur pojkens huvud dunkar i marken.

Polisen utredde händelsen som misshandel men nu läggs förundersökningen ned.

Ett omfattande förundersökningsmaterial

Förundersökningsmaterialet har varit omfattande. Ett flertal övervakningsfilmer, vittnen, förhör med de misstänkta och målsägande har legat till grund för beslutet.

–Det är ett gediget material. Även om inte så många vittnen som vi kan se på filmen ställde upp, säger Ulf Hansson.

Hur kommer det sig?

– Vi vet inte vilka de är. Polisen har uppmanat vittnen att höra av sig, men vi har bara pratat med sex personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet