Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Göran Ritmer (M) och Cecilia Bladh in Zito (SD) kommer tillsammans med sina partier att bilda ett majoritetsstyre i Hörby. Foto: Emilio Garro/SVT

M i Hörby svänger om SD – samarbetet återupptas

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sverigedemokraterna behåller makten i Hörby och inleder åter ett samarbete med Moderaterna i kommunen. Innan valet lämnade Moderaterna samarbetet efter uppgifter om att det sverigedemokratiska kommunalrådet använt sig av svart arbetskraft.

I valet i år blev Sverigedemokraterna åter största parti i Hörby med god marginal. Väljarstödet ökade med drygt fyra procentenheter och partiet fick 39 procent av rösterna.

Tillsammans fick Sverigedemokraterna och Moderaterna 16 av 31 mandat i Hörbys kommunfullmäktige. Foto: SVT

På en presskonferens under tisdagen meddelade partiet att man återupptar samarbetet med Moderaterna.

– Det har fungerat väldigt väl den här mandatperioden. Det ska bli riktigt spännande och kul, att skörda arbetet av det vi gjort denna mandatperiod, säger Cecilia Bladh in Zito (SD).

Tillsammans bildar partierna en majoritet i fullmäktige, till skillnad från förra mandatperioden då man styrde i minoritet.

Återupptar samarbete

Partierna styrde kommunen tillsammans fram till några månader innan valet förra gången.

Då lämnade Moderaterna efter att man inte ansåg att kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) inte gett tillräckliga svar angående uppgifter om att svart arbetskraft ska ha använts vid en renovering av kommunalrådets hus.

– Vi har fått den information vi velat ha och vi är nöjda med det. Egentligen separerade vi aldrig, vi pausade lite, säger Lars-Göran Ritmer (M) om beslutet att återuppta samarbetet.

Vad innebär ”den informationen”?

– Det går jag inte in på här, det är någonting vi moderater fått till oss och det kommer stanna inom den gruppen.

Enligt partiernas överenskommelse fortsätter Cecilia Bladh in Zito som kommunstyrelsens ordförande och Lars-Göran Ritmer första vice ordförande. Något som dock klubbas först i november eller december beroende på hur arbetet fortskrider.

Nakenbad, bråk om prideflaggor och chefer som avgått – i klippet nedan får du en sammanfattning av turbulensen i Hörbypolitiken under förra mandatperioden:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av de politiska skandalerna i Hörby – på 60 sekunder. Foto: SVT/Storyblocks/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet