Åtalet är ett av de största gällande människohandel som tagits upp i svensk domstol. Foto: Polisen/SVT

Åklagare yrkar på långa fängelsestraff i tiggerihärvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag är sista dagen på rättegången mot de åtta män som står åtalade för människohandel, misstänkta för att ha tvingat personer från Bulgarien att tigga i bland annat Växjö. Åklagare yrkar på fängelse för sju av männen.

Åklagarna kräver mellan minst fem och sju års fängelse för fem av de åtalade männen. Samtliga av dem är släkt med varandra.

En yngre man som också ingår i familjen bör dömas till minst tre års fängelse, enligt åklagarna. De yrkar på samma straff för en man som varit medhjälpare till familjen.

Människohandel med tiggare

För den svenske man som hyrde ut en bostad i Hultsfred yrkar åklagarna på villkorlig dom och samhällstjänst.

Levde i misär

Det var i december förra året som polisen gjorde tillslag på olika platser i Hultsfred, Växjö, Lessebo och Bulgarien. Ett flertal personer greps misstänkta för människohandel i den bemärkelsen att de ska ha tagit Bulgariska medborgare till Sverige för att tigga. Även ett tjugotal brottsoffer kunde omhändertas av polisen. 

Tiggarna levde i misär i husvagnar och enkla hus, medan människohandlarna tog hand om pengarna.  

Enligt åklagaren ska de misstänkta människohandlarna noggrant bokfört tiggarnas inkomster och i vissa fall visiterat dem. Ibland har det enligt åklagaren även förekommit våld. 

Nekar till brott

Ligan ska ha fört ut omkring två miljoner kronor ur landet som bland annat ska ha gått till att renovera ligans medlemmars bostäder i Bulgarien. 

Rättegången har pågått under två månader vid Lunds tingsrätt, och förhandlingen avslutas i dag med slutanförande från försvararna.

Samtliga av de åtalade männen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet