Kommunalrådet: ”Det var nödvändigt”

Publicerad

– Vi har gjort det vi ansett varit nödvändigt att göra, säger Lars Rosander (C) kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred efter beskedet att en förundersökning om tjänstefel inleds efter kommunens beslut att stoppa flyktingmottagandet.

– Vi har gjort det vi ansett varit nödvändigt att göra, säger Lars Rosander (C) kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred efter beskedet att en förundersökning om tjänstefel inleds efter kommunens beslut att stoppa flyktingmottagandet i vintras.

I december 2016 tog kommunen beslutet att stänga flyktingmottagandet på grund av en hög arbetsbelastning för till exempel handläggare på socialtjänsten, lärare i skolan och handläggare inom flyktingmottagningen.

Flyktingmottagning i Hultsfred

Beslutet att stänga flyktingmottagandet innebär att nyanlända inte kan söka försörjningsstöd och handläggare är bara tillgängliga för dom som redan finns inskrivna i systemet.

– Risken var att vi hade fått stänga helt och då hade vi haft mottagna ansökningar som vi inte hade kunnat behandla, säger Lars Rosander (C) kommunalråd i Hultsfred.

Läs mer: Hultsfred stänger sitt flyktingmottagande

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, menar att kommunen bryter mot socialtjänstlagen och hotar med vite på en miljon kronor om kommunen inte återgår till att följa lagen senast 1 september.

– Vi kommer att överklaga det beslutet, vi har någon vecka till på oss att göra det, säger Lars Rosander.

Enligt ett beslut från åklagarkammaren i Kalmar skulle ingen förundersökning om tjänstefel inledas men en privatperson har valt att driva ärendet vidare, beslutet har omprövats och en förundersökning om tjänstefel inleds.

– Vi får se vad detta leder till. Vi har fortfarande brist på personal och försöker hantera övriga enheter som också har hög belastning. Vi bröt mot olika lagar men hade vi inte gjort det så hade vi inte haft någon personal kvar, säger Lars Rosander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet