Lars Gustafsson, förvaltningschef på Telge bostäder. Foto: SVT

Telge om renoveringsbehovet i miljonprogrammet: Byggåret är inte allt

Publicerad

Enligt det statliga forskningsinstitutet RISE har var femte lägenhet som byggdes under miljonprogrammet inte fått någon större upprustning sedan de byggdes.

– En naturlig följd av att det byggdes samtidigt, säger Lars Gustafsson, förvaltningschef på Telge bostäder, som förvaltar flest bostäder i Södertäljes miljonprogramsområden.

Enligt RISE har 20 procent av lägenheterna i Stockholms läns miljonprogramsområden uppnått sin så kallade tekniska livslängd, sedan de byggdes på mitten av 60-talet och tio år framåt, och är i akut renoveringsbehov.

Så ser det även ut i Södertälje, enligt Lars Gustafsson.

Miljonprogrammet

”Byggåret inte allt”

Men Telge menar att det inte bara handlar om den tekniska livslängden. De väger samman renoveringsbehovet utifrån tre perspektiv, fastighetens tekniska skick, ekonomisk långsiktighet och vad hyresgästerna vill.

– Byggåret spelar jättestor roll, men inte bara byggåret. En byggnad som byggdes på 50-talet kan ha högre kvalitéer i vissa installationer än det som är byggt på 70-talet. Det är därför man måste se och prioritera varje område för sig, säger Lars Gustafsson.

Hyrorna måste inte påverkas

Trots miljonprogrammets renoveringsbehov menar Telge att hyresgästerna fortfarande kan ha något att säga till om gällande renovering, och då en eventuell hyreshöjning.

– Det kan vara kvalitetshöjningar i din lägenhet där du får vara med och säga till om. Det kan vara till exempel att du väljer högre kvalitet på kök, golv och väggar som påverkar hyran. De tekniska delarna (till exempel stammar och fasad. Reds anm.) måste vi göra, men det måste inte betyda hyreshöjning, säger Lars Gustafsson.

Har man inte tagit höjd för att den tekniska livslängden nu går ut?

Vi lägger en femårig affärsplan med vår ambitionsnivå gällande renoveringar. Och den ska viktas mot nyproduktion och de delar som inte är miljonprogram. Det finns fastigheter som är nyare än miljonprogrammet, som inte har samma kvalitet, som tar av vår uppmärksamhet kanske före miljonprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet

Mer i ämnet