Här fanns poliser innan omorganisationen

Uppdaterad
Publicerad

Innan omorganisationen 2015 fanns flera grupper som jobbade specifikt mot narkotika, gängkriminalitet och nyrekrytering av unga i södra Stockholm. Bland annat jobbade poliser mot kriminella nätverk i Bredäng, Östberga och Hagsätra.

– Det är pinsamt hur vissa chefer lekt sönder Polismyndigheten, säger en spanare.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om poliskrisen i Stockholms län, där poliser inte hinner utreda brott och utryckningspoliser inte hinner åka ut på alla larm. Innan omorganisationen fanns det grupper som jobbade mot Östberganätverket på heltid.

Tvingas jobba med annat

Varje polisstation hade flera grupper som jobbade aktivt mot de lokala kriminella gängen och mot nyrekrytering, enligt en poliskälla.

Krisen inom polisen

En spanare berättar att många poliser tvingas att göra allt nu. Många som har spetskomeptens som spanare tvingas jobba som ingripripandepoliser för att täcka luckor på grund av polisbrist.

– Det har blivit mellanmjök och det är frustrerande, säger han.

Prioritera resurserna

Enligt polisen så kommer man att rikta en del av arbetet mot grov organiserad brottslighet i Östberga till hösten. Varför man inte gjort det tidigare är för att det finns fler områden som kräver polisens närvaro.

– Vi måste alltid prioritera våra insatser när de löper över längre tid. Då finns det flera områden i södra Stockholm som kräver uppmärksamhet så vi får prioritera resursen, säger Carolina Paaskivi, chef polisområde Stockholm syd.

Väntar på att ta över

Enligt våra källor finns det kriminella nätverk nästan i varje förort i Södra Stockholm. En annan källa berättar att nya grupper i Östberga väntar på att ta över efter Östberganätverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet