Foto: TT/SVT

Livesända våldtäkten – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-årsåldern har åtalats misstänkta för delaktighet i en våldtäkt som enligt vittnen livesändes på Facebook. Männen har suttit häktade sedan 25 januari, bevisningen mot dem har stärkts sedan dess.

22 januari: Polisen larmades klockan 08.42 om en våldtäkt på en adress i Uppsala. Våldtäkten ska ha sänts live på Facebook inför hundratals åskådare i en sluten grupp med vid tillfället tiotusentals medlemmar. Det ska ha varit flera åskådare som larmade polisen.

När polisen kom till adressen pågick fortfarande en livesändning där den ene av de misstänkta pratade med åskådarna och den utsatta kvinnan.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Totalt ska två livesändningar ha gjorts.

Tre män greps och polisen samlade in bevismaterial som till exempel mobiltelefoner.

Männen anhölls, skäligen misstänkta (den lägre misstankegraden) för grov våldtäkt.

23 januari: Polisen vädjade till personer som eventuellt kunde ha sparat något av videomaterialet, om att inte sprida det för att inte försvåra utredningen samt skapa olustkänslor hos offret.

Fallet fick stor uppmärksamhet, då omständigheterna ansågs speciella. Åklagaren meddelade att de inte hade tillgång till filmmaterial som visar det påstådda övergreppet.

24 januari: Polisen meddelar att det har kommit in en del material, men inte på själva övergreppet.

25 januari: Samtliga män häktades på sannolika skäl. Två på sannolika skäl (den högre misstankegraden) misstänkta för våldtäkt och en på sannolika skäl misstänkt för att ha underlåtit att anmäla våldtäkt. Samtliga är sedan tidigare kända av polisen. Alla tre nekar till brott.

7 februari: Nya bevis i målet. Vice chefsåklagaren Magnus Berggren meddelade att de fått in en del av det eftersökta videomaterialet. Den fullständiga filmen som visar hela förloppet saknas fortfarande.

Misstankarna mot männen stärktes.

8 februari: Åklagaren begärde mer tid för utredning. Två av de häktade männen, 18 respektive 20 år, gick med på det utan förhandling och fortsatte vara häktade.

Den tredje mannen, i 25-årsåldern, motsatte sig och därför skedde en ny häktningsförhandling där mannen omhäktades. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till våldtäkt.

22 februari: De tre männen omhäktades.

8 mars: Två av de misstänkta gick med på en förlängd åtalstid. Den tredje motsatte sig att sitta häktad ytterligare, men omhäktades efter förhandlingar.

15 mars: Åtal väcks mot de alla de tre misstänkta av åklagare Pontus Melander. Två av dem för våldtäkt och den tredje för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt för grovt förtal.

16 mars: Målsägaren har i förhör uppgett att hon bara minns fragment av lägenheten där händelseförloppet ska ha utspelats. Kvinnan säger sig inte ha några minnesbilder av att överhuvudtaget haft sexuellt umgänge under natten som åtalet gäller.

17 mars: Åklagarsidan yrkar på att de två av männen som åtalas för våldtäkt utvisas till sitt hemland

24 mars: Rättegångens första dag startar.

29 mars: Andra rättegångsdagen tar vid.

31 mars: Polisen meddelar att de fått in den tidigare efterfrågade filmen, som ska visa våldtäkten. Mitt under pågående rättegång. Avisering om förlängd rättegång gjordes.

4 april: Den tredje rättegångsdagen startar. Menad att vara sista innan filmen kom fram.

11 april: Den fjärde och sista rättegångsdagen. Slutpläderingar hölls.

21 april: Beskedet kommer om att 18-åringen släpps ur häktet bara några dagar innan domen faller. De andra två är fortsatt häktade.

25 april: Alla de tre männen döms till fängelse. 21-åringen döms till fängelse i två år och fyra månader bland annat för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt och 18-åringen döms till fängelse i ett år för bland annat våldtäkt. 24-åringen döms till fängelse i sex månader för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

17 maj: Samtliga parter överklagar domen.

16 juni: 24-åringen grips för nya brott.

22 juni: 24-åringen häktas för de nya brotten.

28 juni: Hovrättens besked kommer och skärper straffen mot de tre männen som var inblandade.

13 juli: 24-åringen får sin dom gällande de nya brotten han står åtalad för.

20 juli: Den 21-åring som dömdes till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt överklagar till Högsta domstolen. Mannen vill frikännas helt och vill att Högsta domstolen prövar om kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

27 juli: Även 18-åringen och 24-åringen överklagar till Högsta domstolen.

8 augusti: HD beslutar sig för att ta upp 24-åringens inblandning. Datum för förhandling ännu inte satt.

10 augusti: Den dömda 21-åringen åtalas för nya brott.

23 maj: HD tar prövar ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet