Ann-Sofie Hermansson (S) håller pressträff i Rådhuset i Göteborg. Foto: TT

”Maktspelet ger en sällsynt inblick i S innandöme”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Både Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson tycker att konflikten är sorglig. Och båda är i princip överens om politiken. Men båda sidor rustar nu upp för att få S-krisen i Göteborg att landa i deras favör. När en extrakongress avgör ”Soffans” framtid om några veckor så är det flera stora drakar som kommer att avgöra det hela.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Anna Johansson och distriktsstyrelsen berättade med bekymrade miner om hur de under lång tid försökt få Ann-Sofie Hermansson att bli mer av en lagspelare.

Men det kanske mest intressanta under presskonferensen skedde bakom kamerorna.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Dit hade distriktsstyrelsen bjudit in flera andra S-politiker. Bland annat det nyligen bortröstade kommunalrådet Ingrid Andreae. Hon berättade modfällt hur hon upplevt att Ann-Sofie Hermanssons styre har varit alltför hierarkiskt, och att hon höll med i distriktsstyrelsens kritik.

Det var ett ärligt men också välregisserat möte.

En stund innan presskonferensen skickades ett internt brev ut till socialdemokrater, där distriktsstyrelsen radade upp tillfällen då man varit missnöjd med Hermanssons agerande. Och i dagens Göteborgs-posten uttalar sig flera kommunalråd om hur illa de tycker att det varit.

Samtidigt har Ann-Sofie Hermanssons blogg nu gått från att publicera ett inlägg i veckan ungefär – till ett om dagen. Enligt uppgift hoppas hon publicera ett inlägg om dagen fram till den extrainkallade kongressen den 3 mars.

För det är där som allt avgörs. Totalt kommer socialdemokraterna i Göteborgsområdet att kalla inte mindre än 238 ombud från 80 olika föreningar till extrakongressen. Och fram till dess är det avgörande för de båda falangerna att berätta om sin version om konflikten för så många sossar som möjligt.

På kongressen kommer frågan med stor sannolikhet avgöras av de stora fackliga föreningarna som exempelvis IF Metalls och Kommunals föreningar. De flesta föreningar vet ännu inte vad de ska tro om krisen inom S – och än mindre om de på något sätt ska rösta bort Ann-Sofie Hermansson.

Men en sak är säker, krisen erbjuder en sällsynt inblick i socialdemokraternas innandöme, och där båda sidor försöker sprida sina egna sanningar.

Eller som en S-förenings ordförande uttryckte sig till mig: ”Man vet inte vem som ljuger om vad”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet