Polisens presstalesperson Ulla Brehm säger att polisen har en god bild av de misstänkta. Foto: Läsarbild/SVT

Efter bilbränderna – polisen samtalar med föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har identifierat flera av de ungdomar som var på plats vid bränderna i Trollhättan. Misstankar finns om att aktionen koordinerats.

Brottsrubriceringarna är grov mordbrand, skadegörelse, våldsamt upplopp och uppvigling på de olika platserna. Polisen säger att man har en god bild av vilka det är som varit aktiva i oroligheterna.

– Vi har redan på morgonen börjat föra orosamtal med föräldrarna till de ungdomar som var på plats. Vi valde att inte gripa några utan har identifierat dem och pratat med dem, säger Ulla Brehm.

Polisen: ”Troligen samordnat”

Många boende i områden har filmat och fotograferat och pratat med poliser i området.

Utifrån vittnesuppgifter och det faktum att bränderna startade ungefär samtidigt misstänker polisen att aktionerna kan ha varit koordinerade via sociala medier.

– Enligt vittnesuppgifter som vi har fått in från de olika platserna har folk överhört samtal mellan ungdomarna som har härjat där, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

Under dagen kommer polisen att ha en ökad närvaro på de aktuella orterna och jobbar trygghetsskapande med andra aktörer i samhället.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln fanns ett citat som kunde tolkas som att polisen hade identifierat misstänkta gärningspersoner. Korrekt är att man identifierat personer som befunnit sig på platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.