Foto: TT

Politikerna reagerar starkt på nattens bilbränder

Uppdaterad
Publicerad

Ett 80-tal bilar skadades av bränder och stenkastning i Göteborg och Trollhättan under måndagskvällen. Flera politiker reagerade starkt på det som hänt. En av dem är statsminister Stefan Löfven (S).
”Jag blir förbannad. Min fråga till er är: Vad fan håller ni på med?”, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson reagerade under måndagsnatten i ett inlägg på sin Facebook-sida.

”I praktiken har Sverige tolererat detta alldeles för länge. Nu måste det helt enkelt få ett slut”, skriver han.

M-ledaren upprörs över att oskyldiga människor drabbas och det gör honom rasande.

– Det är massa människor som får sina bilar förstörda och som inte kommer kunna åka till jobbet och som förlorar mycket pengar, säger Ulf Kristersson till SVT Morgonstudion.

Justitieministern: ”Avskyvärda attacker”

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerar också starkt på de bilbränder som rasat i natt.

– Ni förstör för er själva, ni förstör för era grannar. Det finns ingen frustration, ingen orättvisa som motiverar att man sätter eld på andras bilar, säger han under Sveriges Radio Ekots partiledarutfrågning.

Samtidigt konstaterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att regeringen skärpt straffet för grov skadegörelse.

”Läser om avskyvärda attacker med bilbränder i Göteborg just nu. Förra året skärpte regeringen straffet för grov skadegörelse, som nu kan ge upp till sex års fängelse. Hoppas att ligisterna kan gripas så att de kan få de straff som de förtjänar”, skriver han på twitter.

Marttinen: ”SD värnar inte er integritet”

Även Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen reagerade på Twitter. Han skriver med hänvisning till en artikel i Aftonbladet där en bild på de svartklädda personer som tände eld på bilarna visas.

”SD värnar inte er integritet. Vi kommer göra er sömnlösa med samhällets fulla kraft till den dagen vi sätter dit er!”, skriver han.

Liberalerna: ”Slopa straffrabatten”

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad är även han skarp i sin kritik och skriver i en kommentar till SVT Nyheter att han vill se tidigare ingripanden från socialtjänsten. 

– Det som dessa unga kriminella killar ägnar sig åt är oacceptabelt. Liberalerna vill att socialtjänsten ingriper mycket tidigare för att få bort ungdomar från den kriminella miljön, vi måste få ut fler poliser synligt ute i samhället och vi måste slopa straffrabatten för unga lagöverträdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.