Moderaterna vill införa vårdval för att korta köerna till BUP i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att Region Västerbotten ska införa vårdval inom barn – och ungdomspsykiatrin för att korta köerna.

I Region Kronoberg var man först i landet med att införa vårdval – men där är kön lika lång idag.

Väntetiderna till barn – och ungdomspykiatrin i Västerbotten är bland de längsta i landet. Moderaterna menar att de långa kötiderna är oacceptabla och menar att man måste ner till de 30 dagar som vårdgarantin säger.

– En elev som börjar årskurs sju får inte hjälp förrän i slutet av nian. Endast den som är nöjd med den situationen tror att mer av samma lösningar skulle vara vägen framåt, säger Nicklas Sandström (M), oppositionsråd.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Ska köpa neuropsykiatriska utredningar

I veckan togs ett beslut i regionen om att börja köpa neuropsykiatriska utredningar av privata företag, för att minska köerna. Men Moderaterna vill öppna upp för privata aktörer genom att införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin.

– Vi vill se att fler privata skattefinansierade alternativ kommer på plats, säger Sandström (M).

Region Kronoberg var först i landet med att införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin efter senaste valet, men där har köerna växt, inte minskat.

Hör vad Niklas Sandström (M) tänker om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet