Misstänkta fadersmordet: åtal skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet mot den man i 30-årsåldern i Norsjö som misstänks för mord alternativt dråp den 5 juni efter att hans far bragts om livet fortsätter att dröja. På grund av lång väntan på analysresultat från brottsplatsen kan det ta flera månader innan åtal kan väckas.

Den mordmisstänkte mannen, som också misstänks för grovt narkotikabrott mellan den 4 och 5 juli, häktades den 8 juni. Åtalet skulle väckts den 6 juli, men på grund av långa väntetider på analysresultat från Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) så omhäktas nu mannen som misstänks ha mördat sin egen far.

– Det är DNA-undersökningar, blodspår och fingeravtryck bland annat vi väntar på, men det kommer dröja drygt ett par månader till, säger åklagare Magnus Öhrn.

Våldsdrama i Norsjö

Flera hundra sidor lång utredning

Utredningen är omfattande med en flera hundra sidor stor akt, trots att det ännu saknas analysresultat på en hel del av det insamlade bevismaterialet från brottsplatsen.

Förhoppningen är att de analyser som åklagare har prioriterat högst kommer kunna ge svar för hela utredningen och därför kan påskynda rättsprocessen. Nya förhör med den misstänkte är också planerade efter att resultaten kommit, men det kommer att dröja.

I början av juli var obduktionen av den dödade mannen ännu inte färdigställd, utan kommer även den att dröja till efter att NFC kunnat komma med analysresultat från den misstänkta mordplatsen för att Rättsmedicinalverket ska kunna fastställa sina teorier om hur mannen mist sitt liv.

LÄS MER: Polisen förtegen: ”Vill inte att vittnen ska påverkas”

”Har tecknat sig ett skapligt händelseförlopp”

Hur är er bild över händelseförloppet?

– Utifrån häktningspromemorian har man tecknat sig ett skapligt händelseförlopp, men undersökningarna måste hjälpa oss att fastställa att vi är rätt ute i pusslet man lägger. Jag skulle säga utifrån detta mål att det ser relativt gott ut, säger Öhrn.

Polis har tagit in ett flertal tillhyggen som kan ha använts när den misstänkte mannens far bragdes om livet.

Har narkotikabrottet något att göra med det misstänkta mordet?

LÄS MER: Här söker polishunden spår vid villan

– Det kan jag inte svara på, säger Magnus Öhrn.

Brottsplatsen utsattes i dagen efter våldsdramat för dubbla inbrott, men det är inget som åklagare Magnus Öhrn ombetts av tidigare åklagare Axel Holmberg att titta något extra på.

Vid lunchtid på torsdagen omhäktades den misstänkte mannen fram till 31 augusti. Därefter kommer häktningen omprövas var fjortonde dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdrama i Norsjö

Mer i ämnet