Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ”Hakim” om oron för att kriminella ska ge sig på hans familj – och hur han reagerade när polisen gjorde husrannsakan i familjens bostad. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Pappan till misstänkt 20-åring: ”Jag mår psykiskt dåligt”

Publicerad

”Hakim” kom med familjen till Sverige i samband med den stora flyktingvågen för åtta år sedan. I dag sitter hans 20-årige son häktad, misstänkt för inblandning efter det stora tillslaget i Sundsvall. Pappans uppfattning är klar: sonen är oskyldig.

”Hakims” son är misstänkt för grova brott i det stora åtalet där 23 personer är åtalade. På måndag den 14 augusti startar rättegången som kommer att hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna och pågå i tio veckor.

20-åringen misstänks ha hjälpt en annan man att förbereda en bomb, samt styrt en jämnårig man att utföra en sprängning. Han misstänks även ha skjutsat flera misstänkta, bland annat med sin pappas bil.

Knarkkriget i Sundsvall

Orolig för sin son

I polisens vittnesförhör har ”Hakim” uppgett att han är ledsen när han inte får kontakt med sin son, och att han är orolig för sin sons studier.

Han berättar att han är medveten om att sonen använder hans bil, för att skjutsa folk för pengar. ”Hakim” berättar att sonen är en bra och hjälpsam kille, men att han ibland är för hjälpsam.

– Problemet är att han ställer upp för vem som helst, säger han till polisen när han förhörs vid husrannsakan hos familjens adress i Sundsvall.

I videosnurran nedan presenterar vi fem huvudpersoner i tillslaget. Där ”Hakims” son benäms som ”fixaren”, huvdmannens högra hand.

Polisens misstankar mot sonen:

• Medhjälp till försök till mord

• Medhjälp till förberedelse till mord

• Medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse

Källa: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet