Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera olika system för straffrabatter gör att de åtalade tonåringarna i målet förmodligen får ett par år på slutet ungdomshem om de fälls, säger kammaråklagare Henrik Wallin bland annat i klippet. Foto: SVT / polisens förundersökning

Tonåringarna riskerar dömas för mordförsök: ”Får antagligen sluten ungdomsvård”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer under 18 år sitter på de misstänktas bänk när rättegången om ett flertal grova brott kopplat till gängkriminalitet i Sundsvall nu går upp i rätten.

Men tonåringarna får ett par år på slutet ungdomshem om de döms – just på grund av deras låga åldrar. Henrik Wallin, åklagare i målet, vidareutvecklar i klippet.

Brottsrubriceringarna mot de fyra åtalade som ännu inte fyllt 18 år är bland annat försök till mord och förberedelse till mord. Det förstnämnda brottet ger fängelse i tio år och uppåt vid en fällande dom.

Det kommer det inte på långa vägar att bli fråga om för tonåringarna, om de döms. Just deras låga åldrar – den yngste har ännu inte fyllt 16 år – i kombination med andra straffrabattsystem gör att påföljderna blir betydligt mildare om de fälls.

Knarkkriget i Sundsvall

Hör kammaråklagare Henrik Wallin förklara i videon.

Rättegången startar vid lunchtid i morgon måndag i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet