Östra Ghouta har lidit svårt av flygbombningar från regimen. Foto: TT

Syriska regeringen rycker fram snabbt i östra Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Syriska regimen rycker snabbt fram i belägrade östra Ghouta och uppges nu ha intagit mer än en fjärdedel av rebellenklaven. Minst 34 civila har dödats i ett flygangrepp, enligt uppgift från oppositionella.

– Insatsen måste fortsätta, säger segervisse presidenten Bashar al-Assad i ett tv-sänt tal.

Efter två veckor av förödande bombande rycker nu den syriska regeringens styrkor fram genom rebellkontrollerade enklaven östra Ghouta.  FN har med stöd av västländer krävt att regimen i Damaskus stoppar sin offensiv, men i ett tv-sänt tal avfärdar president Bashar al-Assad alla sådana krav.

– Majoriteten i östra Ghouta vill fly undan terrorismens grepp. Insatsen måste fortsätta, säger al-Assad i statlig tv enligt nyhetsbyrån AFP.

Syrienkriget

Östra Ghouta har i åratal kontrollerats av rebellgrupper, de flesta radikala islamister, som regimen strider mot. Men där finns också många civila, som drabbats svårt av bombningar och belägring från regimen.

Minst 34 civila dödades på söndagen i ett flygangrepp, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien. Det är oklart om det är det syriska eller ryska flygvapnet som ligger bakom flygbombningen.

Armén rycker fram

De syriska regeringsstyrkorna ska ha tagit uppemot en fjärdedel av östra Ghouta och befinner sig nu bara tre kilometer från enklavens största stad Douma, enligt SOHR.

– Det är till största delen bondgårdar och det är några städer, säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt syriska militären är regeringsstyrkorna nu i färd med att skära av östra Ghouta i två separata delar.

Enligt SOHR flyr nu hundratals människor, uppskattningsvis mellan 300 och 400 familjer, striderna i enklaven mot säkrare områden. Samtidigt hävdar den syriska regimen i statliga medier att den försöker upprätta en säker korridor för civila som vill lämna östra Ghouta.

Omvärlden fördömer

Uttalandet kommer sedan flera stats- och regeringsledare, bland andra USA:s president Donald Trump, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron, fördömt att regimens blodiga offensiv fortgår trots att FN:s säkerhetsråd enats om ett eldupphör.

Enligt FN-organet OCHA ska en kolonn med 46 lastbilar med nödhjälp, bland annat mat och medicinsk utrustning, köra in i östra Ghouta på måndag. Lasten är tänkt att räcka till 27 500 människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet