Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snabbanalys: ”Det är inte av kärlek till Sverige som ungerska oppositionen driver på för att rösta ja till Nato-medlemskapet” Foto: SVT

Analys: Därför är Sveriges Natomedlemskap en inrikespolitisk debatt i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Natomedlemskap har blivit en het inrikespolitisk debatt i det ungerska parlamentet – men det finns mer än en ny allierad som driver debatten.

– Det är inte av kärlek till Sverige som ungerska oppositionen driver på för att rösta ja till Natomedlemskapet, säger Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent.

Under måndagen höll Ungerns parlament ett extrainsatt möte som oppositionen drivit igenom för att rösta om Sveriges Natomedlemskap. Men som regeringspartiet Fidesz tidigare utlovat dök inte några av deras ledamöter upp på mötet – vilket gjorde en omröstning omöjlig att genomföra.

Att oppositionen driver på för ett svenskt medlemskap har även att göra med hur Ungern anses avvika från övriga västländer.

Sverige och Nato

– Natofrågan har blivit en av de viktigaste inrikespolitiska stridsfrågorna.

Hör Christoffer Wendicks analys i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungerska parlamentarikern David Bedö (Momentum): ”Det finns ingen anledning att blocka längre nu när Turkiet sagt ja” Foto: svt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet