• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

President Steinmeier och förbundskansler Merkel. Foto: TT

Avgörande krissamtal i Berlin om tyskt nyval

Uppdaterad
Publicerad

Nyval i Tyskland eller inte? Det frågan kan avgöras under krissamtalen i Berlin under torsdagen med president Frank-Walter Steinmeier som medlare. Både han och förbundskansler Angela Merkel vill undvika nyval och vill hellre se en koalition med Socialdemokraterna.

Den tyske presidenten har i normala fall ceremoniella uppgifter och inte mycket inflytande över den dagliga inrikespolitiken. Men Frank-Walter Steinmeier har fått en viktig roll. Han försöker hitta en lösning på den politiska kris som råder efter förbundsdagsvalet i september.

Merkels CDU och systerpartiet CSU i Bayern och Socialdemokraterna, SPD tappade sammanlagt över 13 procent av väljarnas stöd till det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland och till Liberalerna, FDP.

Resultat efter valet till förbundsdagen i Tyskland den 24 september 2017. Foto: SVT Design

SPD:s partiledare Martin Schulz tolkade resultatet som ett misstroende mot den senaste stora koalitionen mellan SPD och Kristdemokraterna CDU. SPD valde att gå i opposition. För förbundskansler Merkel återstod att försöka att få ihop en regering med De Gröna och Liberalerna, en så kallad Jamaica-koalition, döpt efter partiernas färger.

Bröt samman

Men samtalen bröt samman när det liberala FDP drog sig ur. Presidentens försök att återuppliva dialogen har hittills varit fruktlösa. 

I Tyskland vill man ha stabila regeringar med tydlig majoritet. De två erfarna förhandlarna Steinmeier och Merkel har båda deklarerat att de vill undvika en minoritetsregering och det andra återstående alternativet – nyval. Därför görs nu ihärdiga försök att få Socialdemokraterna att ta sitt ansvar i en ny koalition med CDU/CSU. Det skulle ge en betryggande majoritet i förbundsdagen.

Trycket ökar på den socialdemokratiske partiledaren Martin Schulz att ingå i en koalitionsregering med Angela Merkels CDU. Foto: TT/AP

Partiledarna ifrågasatta

Inför ett nyval skulle både Merkels och Schulz kandidaturer bli ifrågasatta. De vill inte riskera att det högernationalistiska partiet AFD ytterligare ökar sin andel av väljarnas stöd. Många röstade på AFD i protest mot den politiska eliten.

De senaste opinionsmätningarna tyder inte på att att väljarnas sympatier förändrats nämnvärt sedan valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet