En mängd EU-länder meddelade under måndagen att de utvisar ryska diplomater som ett svar på nervgiftsattacken i brittiska Salisbury. Omvärlden väntar nu på president Vladimir Putins svar. Foto: TT

En upptrappning mot Ryssland vi inte sett tidigare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När 14 EU-länder och USA, Kanada och Ukraina gemensamt beordrar utvisning av ryska diplomater så är det en upptrappning mot Ryssland som vi inte sett sen EU-länderna börjat samordna sin utrikespolitik. Med Krim-annekteringen och nu nervgiftet i Salisbury har definitivt ett skifte skett i förhållandet till Ryssland.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Det har funnits spekulationer att Ryssland skulle tjäna på brexit, när britterna nu är på väg att lämna EU skulle EU blir mer splittrat. Med ryssfientliga britter borta från EU skulle Ryssland ha lättare att slå in en kil bland kvarvarande EU-länder.

Sammanhållning trots brexit

De flesta av EU-ländernas regeringschefer vid toppmötet i Bryssel under förra veckan var angelägna att visa att de sluter upp bakom Storbritannien och den brittiska regeringen. Det har också hela tiden under förhandlingarna om villkoren för brexit sagts både från EU och från den brittiska premiärministern Theresa May att samarbetet ska fortsätta i säkerhetsfrågor, försvarsfrågor och i kampen mot terrorism också sen britterna lämnar EU.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

I slutsatserna från toppmötet, som antas enhälligt, sluter alla regeringscheferna officiellt upp bakom den brittiska bedömningen att Ryssland bär ansvaret för Salisbury-attacken:

”Europeiska rådet instämmer i den brittiska regeringens bedömning att det med stor sannolikhet är Ryska federationen som bär ansvaret och att det inte finns någon rimlig alternativ förklaring. Vi står enade i fullständig solidaritet med Förenade kungariket inför denna allvarliga utmaning för vår gemensamma säkerhet.”

Olika reaktioner inom EU

Nu finns samtidigt olikheter i de europeiska regeringarnas synsätt och agerande. Före toppmötet hade några regeringschefer uttalat skepsis. Främst Greklands regeringschef Alexis Tsipras, från ett Vänsterparti med många ryska kontakter och ett land med viktiga ekonomiska förbindelser med Ryssland. Tsipras sa före mötet ”att vi måste undersöka mer innan vi kan skylla på Ryssland”. Bulgariens och Tjeckiens regeringschefer ska också ha sagt att det fanns frågetecken om det fanns bevis för rysk inblandning.

Därför är det intressant att se vilka EU-länder som utvisar diplomater. Vid sidan om Storbritannien handlar det enligt den första listan om Tyskland, Frankrike, Polen, Tjeckien, Danmark, Nederländerna, Italien och de tre baltiska staterna. Sverige anslöt sig också under eftermiddagen. Medan Grekland, Cypern och Österrike hör till de länder som står vid sidan om.

Sanktioner sen tidigare

Den stora förändringen i förhållandet till Ryssland och president Putin var annekteringen av Krim och det ryska stödet till kriget i östra Ukraina. Sen dess har EU ekonomiska sanktioner mot Ryssland, mot ryska företag och personer delaktiga i annekteringen. Men dagens upptrappning med omfattande diplomatiska utvisningar visar att samtalsklimat och kontakter nu kan väntas bli än mer försämrade.

Trump mot Putin

I USA har president Donald Trump tidigare talat om att han vill förbättra relationen till Ryssland och uttalat sig uppskattande om president Putin.  På liknande sätt uttalade Barack Obama och George W Bush förhoppningar om bättre relationer med Ryssland innan de tillträde presidentposten. För alla tycks händelseutveckling och verklighet tvinga fram ett agerande som tvärtom innebär tuffare agerande mot Putins styre.

Diplomatiska utvisningar av den omfattning har tidigare skett under kalla krigets värsta dagar mellan USA och dåvarande Sovjetunionen. Det säger något om allvaret i det som nu sker.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet