Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia under ett möte i säkerhetsrådet den 14 mars om den diplomatiska krisen mellan Storbritannien och Ryssland. Till höger Rysslands ambassad i Riga, Lettland. Foto: TT

Källor: Baltstater kallar upp ryska sändebud

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassadörer i Estland, Lettland, Litauen och Polen har kallats upp till ländernas utrikesdepartement, uppger källor för de ryska nyhetsbyråerna Ria och Tass.

Det finns inga uppgifter om anledningen till att de kallats upp. Men flera EU-länder har väntats fatta beslut om diplomatiska åtgärder gentemot Ryssland, med anledning av nervgiftsattacken i brittiska Salisbury mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Storbritannien har pekat ut Ryssland som ansvarigt för attacken. Kreml har dock förnekat all inblandning i händelsen i ett eskalerande ordkrig som lett till att länderna utvisat 23 av varandras diplomater.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

EU-medlemsstaterna kom i fredags överens om att vidta ytterligare straffåtgärder mot Ryssland. Enligt uppgifter överväger även USA:s president Donald Trump att utvisa ryska diplomater, vilket fått Kreml att hota med att ge igen med samma mynt.

Sverige överväger åtgärder

Sveriges regering överväger åtgärder mot Ryssland som en reaktion på nervgiftattacken mot den avhoppade ryske dubbelagenten i Storbritannien. Statsminister Stefan Löfven (S) kunde dock inte ge något besked om vad det kan bli, mer än att det handlar om diplomatiska åtgärder, när han avrapporterade det senaste EU-toppmötet för riksdagen.

– Vi tittar nu noga på vad som ytterligare kan göras, företrädesvis från ett samlat europeiskt håll, men också från svensk sida för att svara på det ryska agerandet och vi kommer då naturligtvis att föra en dialog med oppositionen, säger Löfven.

Han uppgav att möte pågår i Bryssel om gemensamma EU-åtgärder.

EU pekar ut Ryssland

Vid EU-toppmötet i förra veckan pekade EU-ledarna i ett uttalande ut Ryssland som ”högst sannolikt” ansvarigt för nervgiftattacken i brittiska Salisbury den 4 mars. Attacken fördömdes i ”starkast möjliga termer” och användandet av nervgift ansågs utgöra ”ett säkerhetshot mot oss alla”.

EU-ledarna beslutade också att kalla hem EU:s ambassadör i Moskva för konsultationer under en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet