Sergej och Julia Skripal hittades svårt medtagna på en parkbänk i Salisbury den 4 mars. Foto: TT

Massiv sanering av allmänna platser i Salisbury efter nervgiftattacken

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar uppstädningen efter nervgiftsattacken på dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury. Nio allmänna platser måste saneras grundligt och arbetet väntas pågå i månader.

Gräs och stenar runt köpcentret The Maltings i centrala Salisbury, där Sergej och Julia Skripal hittades svårt medtagna på en parkbänk den 4 mars, ska fraktas bort och kommer brännas om det finns minsta spår av det nervgift som användes vid förgiftningen.

”Giftet i flytande form”

– Vid attacken användes en mycket liten mängd av det militära nervgiftet novitjok och substansen distribuerades i flytande form”, uppger Ian Boyd forskningsrådgivare, brittiska miljödepartementet till BBC.

Novitjok avdunstar inte och försvinner därför inte av sig själv. Det krävs intensiv rengöring med kemikalier för att bli av med giftet. För att förhindra att det finns kvar rester av Novitjok på allmänna platser inleder brittiska myndigheter nu en massiv sanering i centrala Salisbury.

Nio platser saneras

Sergej och Julia Skripal förgiftades vid sitt hem i Sailsbury. Förutom hemmet måste även nio andra platser i centrala Sailsbury nu saneras grundligt, platser där Sergej och Julia Skripal befunnit sig dagen då förgiftades och dit giftet skulle ha kunnat spridits. Restaurangen ”Zizzi”, ”Mill pub” och den lokala ambulansdepån är några av de platser som kommer saneras.

En uppemot 200 man stor styrka av militärpersonal kommer att utföra saneringen som väntas ta flera månader.

Fortfarande på sjukhus

Tillståndet för Sergej Skripal, 66, var länge kritiskt men är nu stabilt och han vårdas fortfarande på sjukhus. Julia Skripal har återhämtat sig så pass att hon kunnat lämna sjukhuset.

Novitjok tillhör en grupp nervgift, utvecklade i dåvarande Sovjetunionen på 70- och 80-talet. Nervgiftet förekommer främst i flytande form, men ska även finnas i fast form och kunna spridas som finfördelat pulver.

Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom nervgiftsattacken men Ryssland förnekar inblandning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet