Foto: TT/SVT

Stor oro i Jemen för nya blockader – påverkar miljontals i nöd

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 miljoner människor i Jemen är i behov av humanitär hjälp. Men ett avtal som den senaste månaden möjliggjort hjälpsändningar gick ut i går – och nu är oron och ovissheten åter stor i det krigshärjade landet.

Enligt FN:s katastrofsamordningsorgan Ocha är över tre fjärdedelar av alla jemeniter i behov av nödhjälp. Det handlar om 22,2 miljoner människor – 1,5 miljon fler än för ett halvår sedan.

Och arbetet med att försöka hjälpa befolkningen har försvårats av den saudiskledda militäralliansens blockad av hamnar och flygplatser som kontrolleras av dess fiender Huthirebellerna. Även FN:s hjälpleveranser drabbades innan blockaden lättades efter internationella påtryckningar.

Krisen i Jemen

Men enligt alliansen gällde bara lättnaderna till i går fredag.

Dödlig koleraepidemi

Omkring 70 procent av allt som importeras till Jemen kommer via hamnstaden al-Hudaydah, där arbetet med att lasta av mat, medicin och andra förnödenheter drabbades hårt när militäralliansen bombade fyra lastkranar i augusti 2015.

I krigets spår har Jemen också drabbats av den mest dödliga koleraepidemin i modern tid samt en ekonomisk kollaps som har orsakat brist på de mest grundläggande saker som behövs för att överleva. Omkring 8,4 miljoner människor riskerar hungersnöd – en ökning från 6,8 miljoner förra året.

Saudiarabien ger miljarder

För några dagar sedan kom också nyheten om att Saudiarabien kommer att föra över två miljarder amerikanska dollar, motsvarande 16 miljarder kronor, till den jemenitiska centralbanken.

Jemens president och premiärminister har desperat bett om pengar för att tackla hälsoproblemen med bland annat svältrisk och undernäring, i det krigshärjade landet.

Fakta: Förödande strider

  • Huthirebellerna svepte över Jemen 2014, tog kontroll över stora delar av landet och drev bort president Abd Rabbu Mansur Hadis internationellt erkända regering året därpå. Rebellerna håller fortfarande mycket av norra Jemen och huvudstaden Sanaa, där de flesta av landets invånare bor.
  • Som vanligt är det civilbefolkningen som har drabbats hårdast av konflikten. Omkring 9 000–10 000 personer beräknas ha dödats – många av dem civila – sedan en militärallians ledd av Saudiarabien började flygbomba rebellmål i mars 2015.
  • Över 50 000 människor har skadats i striderna och miljontals har tvingats lämna sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet