Mer 3,8 miljoner har redan förtidsröstat i USA och man ser ut att gå mot ett valrekord. Foto: Ashlee Rezin Garcia/TT

USA-valet går mot rekorddeltagande – fler än fyra miljoner har röstat

Uppdaterad
Publicerad

Med knappa månaden kvar till valnatten har fler än 4 miljoner amerikaner redan lagt sin röst. Siffrorna tyder på ett rekorddeltagande i presidentvalet mellan Donald Trump och Joe Biden, rapporterar Reuters.

– Det är helt galet, säger Michael McDonald, University of Florida, som är administratör för ”United States Elections Project” som sammanställer data från förtidsröstning, till nyhetsbyrån.

Det lite mindre än fyra veckor kvar tills den amerikanska valdagen den tredje november. Hittills har fler än 4 miljoner amerikaner förtidsröstat vilket kan jämföras med 75 000 förtidsröster vid samma tidpunkt inför presidentvalet mellan Donald Trump och Hillary Cllinton 2016. 

”Många bestämde sig för länge sen”

Att så många redan röstat beror troligtvis på utökade möjligheter till att förtidsrösta både via posten och i lokal, enligt Michael McDonald. Som SVT Nyheter tidigare har rapporterat väntas poströstningen öka på grund av coronapandemin.  

– Vi har aldrig sett så många människor rösta så långt före ett val, säger Michael McDonald och fortsätter: 

– Människor röstar när de har bestämt sig, och vi vet att många bestämde sig för länge sen och redan har en åsikt om Trump. 

Kan bli högsta valdeltagandet sedan 1908

Att valdeltagandet redan är så högt gör att Michael McDonald förutspår ett nytt röstningsrekord i USA på cirka 150 miljoner röster. Det motsvarar 65 procent av de röstberättigade i landet och skulle i så fall vara den högsta andelen sedan 1908.  

Michael McDonald säger att förtidsröstningen oftast börjar starkt och sedan sjunker innan den toppar strax innan valet. Men enligt honom har deltagandet i vissa stater redan skjutit i höjden med en månad kvar till valdagen.

 – Det är helt galet, all data tyder på ett mycket högt valdeltagande i detta val. Jag tror att det är givet, avslutar Michael Mcdonald.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet