Försvarsspelet ett frågetecken, enligt Markus Johannesson. Foto: Bildbyrån

”Försvarsspelet det stora frågetecknet”

Uppdaterad
Publicerad

I OS i Rio var defensiven Sveriges största vapen. I OS i Tokyo kommer det snarare vara lagets största frågetecken.

– Med Nilla Fischer och Linda Sembrant borta så måste andra spelare höja sig ännu ett snäpp, säger SVT:s fotbollsexpert Markus Johannesson inför premiären mot världsettan USA.

När Sverige tog OS-silver i Rio de Janeiro 2016 så anklagade USA laget för att spela tråkig fotboll. Kanske grundade sig uttalandet i bitterhet hos amerikanskorna efter uttåget i kvartsfinalen. Men sanningen var också att spelet, under ledning av Pia Sundhage, mycket riktigt var starkt försvarsbetonat.   

För den svenska truppen i Tokyo är förutsättningarna annorlunda. När Sverige var snubblande nära att bryta USA:s segersvit i träningslandskampen på Friends arena i april (men fick se Megan Rapinoe sätta kvitteringsmålet på straff i slutminuterna) fanns Nilla Fischer och Linda Sembrant med på planen.   

Tokyo 2020

Hittade spelformation som var effektiv  

Men när Sverige nu kliver ut på OS-scenen saknas de två rutinerade försvarsgeneralerna.   

– För att Sverige ska lyckas mot USA, och egentligen igenom hela OS-turneringen, måste försvarsspelet fungera. Det är nyckeln. Sannolikt blir det Nathalie Björn och Amanda Ilestedt som tar plats i en trebackslinje och får dessa spelarna sina stora genombrott på OS och höjer sig ytterligare några snäpp, så tror jag bitarna kommer falla på plats. Men försvaret är verkligen det stora frågetecknet för mig, säger Markus Johannesson. 

Svenska spelarna om premiären: ”Guld är rimligt”

Hur viktig var matchen på Friends, där man var nära att slå USA?   

– Jag tror det var viktigt utifrån att man hittade en spelformation som var effektiv mot USA. Men jag tror också att Sverige gick in med en helt annan inställning än amerikanskorna. Man spelade aggressivt och ville verkligen visa USA vad man går för, medan amerikanskorna inte hade sina allra bästa spelare från start. Sedan dess har nog USA satt in en högre växel.   

”Skönt att stöka av USA direkt” 

Men att Sverige möter den stora fotbollsdraken i väst direkt i premiären, tror Johannesson inte behöver vara en nackdel.   

– Som enskild match kommer det bli jättetufft. Men för Sveriges del tror jag det är jätteviktigt att inte lägga för stor vikt vid den här matchen. Man kan snarare se det som skönt att stöka av USA direkt i gruppen. Skulle man åka på en förlust här gäller det att bibehålla självförtroendet, för det är många lag som går vidare och det är när slutspelet börjar Sverige ska vara som bäst.   

Här är förutsättningarna för damlaget i OS

De 12 deltagande nationerna är indelade i tre grupper där de två främsta samt de två bästa treorna avancerar till kvartsfinalerna.

Sverige har lottats in i grupp G tillsammans USA, Australien och Nya Zeeland.

Övriga grupper är:

Grupp E: Japan, Kanada, Storbritannien och Chile

Grupp F: Kina, Brasilien, Zambia och Nederländerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet