Foto: SVT/TT

Tidigare SvFF-chefen fick över en kvarts miljon i hemlig uppgörelse

Uppdaterad
Publicerad

Chefen på Svenska Fotbollförbundet fick lämna sin post efter att ha betalat ut pengar till egna föreningar – men det hela tystades ner av förbundsledningen. Nu kan SVT avslöja att det gjordes en uppgörelse där den tidigare chefen fick en slutlön på över en kvarts miljon kronor. Samtidigt har polisen hållit sina första förhör med förbundet om härvan.

Redan i våras uppdagades det internt på Svenska Fotbollförbundet, SvFF, att en chef hade betalat ut bidrag på över en halv miljon kronor till föreningar där personen själv hade en nyckelroll. Pengarna, som kom från jämlikhetsprojektet ”Alla är olika – olika är bra”, gick aldrig igenom juryn.

Förbundsledningen valde då att inte polisanmäla händelsen och höll tyst om den utåt. När chefen slutade i somras hyllades personen på intranätet. Först när SVT publicerade uppgifterna i september blev de allmänt kända.

SVT Nyheter granskar

Försvarade agerandet

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, som själv godkänt en av de felaktiga fakturorna, försvarade förbundets agerande och menade att ledningen hanterat ärendet korrekt. Detta trots att källor berättat för SVT att det fanns centralt anställda som ville anmäla händelsen till polisen direkt när det uppdagades.

Men efter ett extrainsatt styrelsemöte i slutet av september gjordes en helomvändning – och den tidigare chefen polisanmäldes misstänkt för trolöshet mot huvudman. De första förhören med representanter från SvFF har precis hållits.

Uppgörelse i somras

SvFF-ledningen har hela tiden duckat frågor om chefen fick någon ekonomisk ersättning vid avgången. Nu bekräftar flera källor för SVT att den tidigare chefen fick över en kvarts miljon kronor i en uppgörelse i somras – som Håkan Sjöstrand godkände.

Uppgörelsen, som gjordes trots att ledningen kände till de felaktigt utbetalade medlen, har enligt källor väckt intern frustration.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand slår ifrån sig kritiken.

– Vi har hanterat det på så sätt som vi kan och ska hantera det här ärendet.

I övrigt vill han inte kommentera uppgörelsen med hänvisning till att det är ett personalärende.

– Jag ser ingen anledning att kommentera innehållet i en överenskommelse mer än att vi behöver respektera de regler som gäller.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Bidragsskandalen – detta har hänt

Mars 2021: Efter tips till Svenska Fotbollförbundet uppdagas att allting inte hade gått rätt till runt en person i hög ställning på SvFF. Personen har bland annat beviljat stöd på över en halv miljon kronor till egna föreningar. Pengarna kom från projektet “Alla är olika – olika är bra”. Men uppgifterna hålls inom en snäv krets på förbundet.

Sommaren 2021: På förbundets intranät meddelas att den aktuella personen lämnar SvFF. Personen önskas lycka till och tackas för sitt engagemang av kommunikationschefen. Ingenting om det som uppdagats nämns, varken internt eller externt.

7 september: SVT avslöjar att en person i ledande ställning fått lämna sitt uppdrag efter att oegentligheter upptäckts kopplat till projektet “Alla är olika – olika är bra”. SvFF beskriver det som ”en jävsituation” och ”omdömeslöst agerande” av en enskild medarbetare och uppger att de inte polisanmält händelsen.

8 september: Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand säger att det är “olyckligt när en medarbetare hamnar i en jävsituation och inte är transparent med den” och menar att SvFF-ledningen hanterat frågan korrekt.

13 september: Allmänna arvsfonden, som har betalat ut runt nio miljoner kronor till ”Alla är olika – olika är bra”, inleder en granskning av projektet efter SVT:s publiceringar. Även SvFF:s förbundsstyrelse beslutar om en oberoende extern granskning av ärendet.

23 september: Matvarujätten Ica har sponsrat projektet “Alla är olika – olika är bra” med över 13 miljoner kronor sedan 2016. Efter SVT:s avslöjanden så stoppar företaget utbetalningarna till projektet till dess att den oberoende utredningen har presenterats. Samtidigt kan vi berätta att SvFF korrigerade sin egen slutrapport till Allmänna arvsfonden eftersom man upptäckt misstänkt missbruk av fondpengarna.

24 september: Förbundsstyrelsen beslutar vid ett extrainsatt att man ska polisanmäla den tidigare chefen. Samtidigt meddelar ordförande Karl-Erik Nilsson att Håkan Sjöstrand har styrelsens ”helhjärtade stöd och fulla förtroende”.

28 september: Polisen inleder en förundersökning mot den före detta chefen gällande trolöshet mot huvudman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet