Foto: SVT

Demonstrationer för att behålla rätten till assistans

Uppdaterad
Publicerad

I dag, söndag, anordnas manifestationer över hela landet för att demonstrera mot att personer i Sverige har förlorat rätten till personlig assistans.

– Jag är beroende av assistans för att leva som en fullvärdig medborgare, säger Gillan Andersson, en av demonstranterna.

I dag är Internationella handikappdagen. För andra året i rad ordnar föreningen Rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, en manifestation för bevarandet av Lagen om stöd och service, LSS.

Tanken med lagen är att den som har en funktionsnedsättning och behöver hjälp av någon annan för att klara av vardagen ska få det.

SVT granskar LSS-lagen

De senaste åren har allt fler personer fått rätten till ersättning indragen, vilket innebär att de inte kan jobba, eller att föräldrar helt själva får vaka dygnet runt över sina svårt sjuka barn.

Bakgrunden är att Försäkringskassan förra året fick ett uppdrag från regeringen att minska kostnaderna för LSS. Mellan 2000 och 2015 fördubblades samhällets totala kostnader för lagen från knappt 14 till 29 miljarder kronor.

Försäkringskassans nya sätt att tolka reglerna har lett till många omdebatterade fall och för en månad sedan meddelade regeringen att den vill ändra lagen för att inte människor ska komma i kläm.

Samlar in pengar själva

SVT Nyheter har tidigare berättat om föräldrarna till tvååriga Eija Winblad von Walter som nu samlar in pengar till assistans själva eftersom de inte får hjälp från samhället.

I dag hålls demonstrationer på 21 orter i hela landet.

I Eskilstuna demonstrerar Johan Klinthammar för sin sons rätt till hjälp.

– Den här cirkusen, jag kallar den slakten av assistansen.

SVT Nyheter är på plats vid manifestationen på Norra Bantorget i Stockholm.

– Att äta och att andas är helt grundläggande behov och i dag anses det inte vara grundläggande behov. Det är helt vansinnigt, säger Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.

”Vad kostar det om föräldrarna går i kras?”

Isabella och Pelle Dohlwitz är på plats på manifestationen tillsammans med dottern Petronella.

– Hon behöver hjälp med allt, hela hennes dag behöver hon hjälp, dygnet runt. Vad kostar det om föräldrarna går i kras? Jag förstår inte hur det kan bli billigare, säger Pelle.

– Vi har varit jätteoroliga att bli av med assistansen. Vi hade en omprövning förra året och jag fick nästan magsår av det. Vi kan inte klara vårt liv utan assistansen. Vi har två tjejer till och utan assistans kan vi inte ägna någon tid åt dem. Vi kan inte jobba utan assistans heller. Vi behöver väldigt mycket hjälp, säger Isabella.

Här hölls dagens manifestationer

Fakta: LSS

Lagstiftningen bakom assistansen är en rättighetslag, LSS, som infördes 1994.

1994 hade 6 100 personer statlig assistansersättning. 20 år senare var de över 16 000.

Den statliga ersättningen är till för dem med hjälpbehov över 20 timmar per vecka.

I augusti i år hade 15 156 personer statlig assistans, cirka 1 000 färre än samma månad 2016.

Mellan 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder kronor, om kommunernas och statens kostnader läggs samman. Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period. Förra året, 2016, minskade utgifterna.

Inför 2016 uppmanade regeringen Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av kostnaderna. I regleringsbrevet till Försäkringskassan inför 2017 togs ordet bryta bort, men regeringen bad myndigheten att ha särskilt fokus på den ökande timutvecklingen.

Hälften av ökningen till 2015 beror på att fler grupper, genom lagändringar vid några tillfällen, har fått möjlighet till personlig assistans. Det gäller bland annat att personer som fyller 65 år har fått rätt att behålla assistans.

Källa: Regeringskansliet, Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet