Region Halland skrotar journalsystemet VAS. Foto: SVT

Region Halland ska få nytt system för journaler om fem år

Uppdaterad
Publicerad

Journalsystemet VAS, som kritiserats för att vara krångligt och administrativt tungt, förslås ersättas av ett it-system som redan idag används av många regioner.

Bakgrunden är att Region Halland behöver införa ett nytt, sammanhållet vårdinformationsstöd för den halländska hälso- och sjukvården, för att möta dagens digitaliseringstakt och invånarnas framtida förväntningar på tillgänglighet och behov av hälso- och sjukvård.

”Bättre tillgång till information”

IT-systemet som förslagits är Cosmic, från leverantören Cambio Healthcare System, som redan nu används av flera regioner. Det nya systemet beräknas kosta mellan 70 till 75 miljoner kronor per år, vilket Regionen i nuläget betalar för VAS.

– För patienterna blir den största skillnaden som de kommer märka är att vården skaffar sig möjligheten att hålla en hög kvalité, där vi har en bättre tillgång till information, säger Måns Arnrup, IT-direktör på Region Halland.

Systemet ska även ersätta läkemedelshanteringssystemet NCS.

Inte helt riskfritt att byta journalsystem

Att byta ut ett helt IT-system av den här omfattningen är inte helt riskfritt och en del hinder kan uppstå på vägen. Då, menar hälso- och sjukvårdsdirektören Martin Engström, att det är bra att det är andra regioner med i det här systemet.

– Vi kommer ha en omsorgsfull planering tillsammans med leverantören, men vi kommer också från och med nu tills att vi faktiskt inför det, ha en förberedelseprocess tillsammans med alla andra regioner och dra nytta av varandras erfarenheter, säger Martin Engström.

Formellt beslut i december

Tanken är att systemet ska börja rullas ut i mitten av 2024 och vara helt klart 2025. Till dess kommer Region Halland fortsatt kräva att vårdcentralerna i länet använder VAS.

Det formella beslutet har ännu inte tagits men båda sidorna av de förtroendevalda är ense om att det här är rätt väg att gå. Det slutliga beskedet kommer efter regionfullmäktige i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.