Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För ett knappt år sedan lovade finansminister Magdalena Andersson och äldreminister Lena Hallengren att om de vann valet skulle de satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Det löftet sveks snabbt, konstaterar artikelförfattarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hemtjänstföretag i Kalmar anklagas för att ta betalt för arbete som inte utförts

Uppdaterad
Publicerad

Gertrud Care utför hemtjänstuppdrag för Kalmar kommuns räkning. Nu anklagas företaget för att ha tagit betalt för omvårdnad som inte utförts.
– De äldre får inte det de har betalat för, säger en före detta anställd till SVT.

SVT har tidigare berättat hur före detta anställda på hemtjänstföretaget Gertrud Care i Kalmar och Blekinge anser att företaget betalt ut felaktiga löner. Nu kommer det fram nya uppgifter där flera av de tidigare anställda menar att de äldre som anlitat företaget betalat för tjänster som aldrig utförts.

En person säger att Gertrud Care försökte klämma in så många kunder som möjligt på så kort tid som möjligt. Detta ledde till ett högt tempo för personalen och för att hinna med alla kunder drog man ner på den tid man tillbringade hos de enskilda omsorgstagarna.

– Du skulle vara på tre olika ställen inom en timme ibland. Man var sönderstressad, berättar hon.

Uteblev från vissa hembesök

Den tidigare anställda säger att hon kände sig tvungen att ljuga om varför hon inte hade tid att stanna tiden ut hos de äldre. Hon berättar även att Gertrud Care uteblev helt från vissa hembesök – men ändå tog betalt för utfört arbete.

I Karlskrona kommun, där företaget också är verksamt, har man efter att kontroller genomförts upptäckt flera fall där Gertrud Care tagit betalt för arbete som inte utförts. I ett av fallen låg kunden inlagd på sjukhus samtidigt som Gertrud Care påstår sig ha utfört arbete för honom.

– Vår bild, utifrån den granskning som vi har gjort, är att det finns stora, allvarliga brister med hur man för sin redovisning, säger Martin Olsson, chef för äldreförvaltningen i Karlskrona.

Kalmar kommun bekräftar bilden

Thomas Johansson är ansvarig för den privata hemtjänsten inom Kalmar kommun. Han menar att Gertrud Care, trots att de fått utrustning av kommunen för ändamålet, inte korrekt rapporterat när de kommer och går hos sina kunder.

– Det är snarare undantag än regel, säger han.

Gertrud Cares VD Gertrud Wieselblad säger till SVT att man följer de regler som finns i Kalmar och Karlskrona. Hon säger att företaget förbättrats och numera har nöjd personal och nöjda kunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat hemtjänstföretag

Mer i ämnet