Foto: SVT

Strömlösheten nu vardag i Skärplinge: ”Vi tror inte på prognosen”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 200 hushåll i Uppsala län saknar fortfarande ström efter stormen Alfrida. Och nu väntas ännu mer snö och hårda vindar. Till Skärplinge – i Tierps kommun – kommer många strömlösa för att fylla på både mat och vatten.

Det annalkande snöovädret över Roslagen och Uppland kan innebära nya problem för de tusentals som fortfarande är utan ström efter stormen Alfrida.

Under måndagseftermiddagen uppgav Vattenfall att cirka 200 kunder var utan ström i Uppsala län, som en konsekvens av Alfridas framfart.

Stormen Alfrida i Uppsala län

– Det är en extraordinär situation, men arbetet går framåt, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution.

Bunkrar upp

I en matbutik i Skärplinge i Tierps kommun står Irene och Lars-Olof Färnström och inhandlar kaffe, bröd, soppor, frukt och torrvaror. De har varit utan el i sedan nyårsdagen.

– Hela garaget är vårt kylskåp nu, säger Lars-Olof.

– Och vi har en kamin och kan elda. Vi har värme. Det finns de som har det värre, flikar Irene Färnström in.

I butiken står också butiksägaren Ove Deremar. Han berättar vaD som för tillfället går åt nu.

– Mycket vatten. Batterier bland annat, säger han och berättar vidare att många kunder är inne och laddar mobilerna under dagarna.

En ny vardag

För många ute i Tierps och Östhammars kommunER har strömlösheten nu blivit en påtvingad vardag. Stormens efterdyningar är inne på sin andra kalendervecka, samtidigt som kraftnätsbolaget Vattenfall arbetar febrilt för att få upp strömmen igen.

– Vi har omkring 300 personer som jobbar med det här och fullt fokus ligger på att strömmen ska komma tillbaka, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution.

Snökaos väntas

Arbetet med att röja nedfallna träd och fixa ledningar kan dock komma att försvåras de kommande dagarna. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för ymnigt snöfall och friska vindar i de Alfridadrabbade områdena. Upp emot 25 centimeter snö väntas.

– Det gör naturligtvis att de personer som är ute nu och reparerar måste beakta det och reparationstiderna kan justeras därefter. Vi uppdaterar löpande prognoserna för när strömmen kan vara tillbaka under de kommande dagarna, säger Annika Viklund.

Paret Färnström är luttrade. Prognosen för deras del är att strömmen ska vara tillbaka på torsdag.

– Vi tror egentligen inte på det. Speciellt inte nu med tanke på vädervarningen, säger Lars-Olof Färnström, innan han visar oss bakluckan på bilen, fylld med dunkar med vatten.

Bra att ha hemma

  • Fotogenlampa och bränsle
  • Alternativ värmekälla som ej drivs på el
  • Sovsäck, filtar och kläder
  • Tändstickor
  • Stearinljus/värmeljus
  • Ficklampa
  • Extra batterier
  • Vatten
  • Läkemedel/Apoteksartiklar
  • Radio (driven av batterier eller dynamo)
  • Powerbank till mobiltelefonen, alternativt vevladdare
  • Hygienartiklar
  • Campingkök
  • Mat (som klarar sig utan kylskåp eller frys)
  • Kontanter
  • Telefonlista med viktiga nummer (myndigheter, anhöriga, grannar, elleverantör)

Källa: MSB

Stormen Alfrida

Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum.

Bakom lågtrycket blåste kraftiga och byiga nordvindar upp.

Vid flera kuststationer nådde vindarna orkanstyrka — högst hastighet, 38,5 meter per sekund, uppmättes vid Örskär i Upplands skärgård.

Även i inlandet förekom stormbyar — 25 meter per sekund uppmättes i Malung och vid Uppsala flygplats.

Som brukligt namngav SMHI Alfrida enligt almanackans namnsdagar. Stormen skulle egentligen ha hetat Svea, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015.

Då förra stormen hette Knud var det nu dags för ett kvinnonamn, och därför föll valet på Alfrida, som har namnsdag den 3 januari.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet