Förra årets traditionella studentfirande på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Foto: Audery Erath/SVT

Corona lägger band på studenten – går det att fira med restriktioner?

Uppdaterad
Publicerad

Studenten – en dag att se fram emot och minnas resten av livet. Ja, det kan nog de flesta skriva under på.
Men i år ändrar coronapandemin drastiskt på förutsättningarna. Inga stora korteger med studentflak kommer att rulla genom soldränkta stadskärnor i juni.

Studenten 2020: Inställda firanden och utspring med restriktioner

Pinnat inlägg

• Hur går dina tankar/känslor inför en annorlunda student?
• Vad tycker du om din kommuns/skolas lösning?
• Hur tänker du fira för att ändå göra dagen minnesvärd?

Skolor och kommuner runt om i landet har tillsammans med elever försökt hittat lösningar utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vissa har ställt in. Några ordnar mösspåtagning och utspring med restriktioner. Andra skjuter det på framtiden.

Ministerns besked: ”Festen är inställd – inga stora baler, studentskivor eller studentflak”

• Sveriges elevkårer: Skjut upp studenten

Här är några exempel från landet:
Västerås, Göteborg, Luleå, Stockholm och Örebro.

Hasse • Har en dotter som tar studenten i juni. Det är helt klart att man skall ställa in alla event som kan innebära risker. Människor dör och andra kämpar för att rädda dem. Vad är en inställd fest i jamförelse?

Anonym • Har full förståelse över att studenten medger risker (så som allt annat just nu), däremot förstår jag absolut inte hur grundskolor med barn som knappast följer restriktionerna där de t.ex. sitter i en matsal med över 50 personer eller sitter i trånga klassrum för vara öppna. Eller bara att allt annat i samhället rullar på som vanligt men bara med lätta restriktioner, men det skulle vara helt absurt och otänkbart att låta studenter ha en endaste dag att få fira (med restriktioner). Att flaken är inställda är väldigt märkligt med då man är runt 30 personer, är utomhus och har ingen kontakt med någon annan än sin egen klass. Låt ungdomarna få ha deras dag som de har sett fram emot i 3 år.

anonym • Tycker det är tråkigt att läsa så många okänsliga inlägg här från människor som uppenbarligen inte är föräldrar till studenter eller är studenter själva. Väldigt lätt att säga hur bra det är att ställa in studenten när man inte har en roll i dagen alls. Det är inte bara studentdagen som förstörs utan allting annat runtomkring. Det är fruktansvärt bittert och sorgligt och jag tycker det är ignorant att inte kunna se det

anonym • Känner mig jättearg och besviken på Uppsalas beslut. Vi förtjänar en student precis som alla andra fått. Om en del kommuner fortfarande har utspring känns det bara som ett tecken på att våra politiker inte ens har försökt och bara gjort det som känns enklast. När dagis, grundskolor, affärer och caféer rullar på sin verksamhet som vanligt borde vi åtminstone få ett utspring. Alla förtjänar en ordentlig studentdag.

Emma • Tycker det är så tråkigt att våra sista veckor i gymnasiet blir så här. Vi har fått en bra lösning på själva studentdagen, men vi vad sju längtar till dessa sista veckor när man taggar igång i skolan och fixar det sista med sina kompisar. Nu sitter man hemma helt själv och mest känner hopplöshet även om själva studentdagen är lite räddad.

Anonym student • Har full förståelse över att studenten medger risker (så som allt annat just nu), däremot förstår jag absolut inte hur grundskolor med barn som knappast följer restriktionerna där de t.ex. sitter i en matsal med över 50 personer eller sitter i trånga klassrum för vara öppna. Eller bara att allt annat i samhället rullar på som vanligt men bara med lätta restriktioner, men det skulle vara helt absurt och otänkbart att låta studenter ha en endaste dag att få fira (med restriktioner). Att flaken är inställda är väldigt märkligt med då man är runt 30 personer, är utomhus och har ingen kontakt med någon annan än sin egen klass. Låt oss ha våran dag som vi har sett fram emot i 3 år.

Hampus • Ställ in skiten bara. Känns ovärt att bara få ha mösspåtagning och utspring. Oavsett vad så kommer det bli trångt som de vore på ett flak...

anonym • tycker att det är jätte konstigt att man ej får fira studenten närskolor och dagis får ha öppet... små barn som inte har någon hygien alls går och hostar och nyser på varandra vilket i sin tur smittar ner föräldrarna istället.... tror den gruppen smittar mer än ett student firande....

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenten i Västmanland 2020

Mer i ämnet