Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygverksamhet och fastigheter – det handlar flygplatsvalet om. Foto: SVT

Vägen till folkomröstning om Västerås flygplats – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2020 aviserade tre av de fyra majoritetspartierna i Västerås att de gemensamt ville lägga ner Västerås flygplats. Ett år senare går västeråsarna till folkomröstning i frågan. Här är turerna – i stora drag.

 • Den 10 mars 2020 meddelade tre av de fyra partierna i majoriteten i Västerås, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, att de oavsett tidigare ståndpunkt i frågan var överens om en avveckling av flygplatsen.

  Det fjärde partiet i majoritetssamarbetet, Centerpariet, höll sig utanför och menade att det hela var förhastat.
  Protesterna var högljudda , inte bara från politiska partier utan också från en del västeråsare, företagare och verksamheter ute på flygplatsen.
   
 • I maj 2020 togs beslut i kommunstyrelsen att det kommunala flygplatsbolaget och verksamheten ska vara avvecklad senast 31 december 2022. (S), (L) och (MP) röstade igenom förslaget med stöd av Vänsterpartiet.
   
 • Under tiden börjar frågan om folkomröstning drivas och västeråsare startar namninsamling.
   
 • I juni 2020 skulle kommunfullmäktige besluta om nedläggningen. Men efter ett sex timmar långt möte gick en minoritetsåterremiss igenom eftersom mer än en tredjedel av politikerna under mötet – (M), (KD), (SD) och (C) – begärde det. Moderaterna menade att frågan inte var tillräckligt utredd.
   
 • I augusti 2020 var ärendet tillbaka på kommunstyrelsens bord, och återigen togs beslut om att flygplatsen ska läggas ner.
   
 • Inför KF:s sammanträde i september vill C, M, KD och SD att punkten om nedläggning tas bort från dagordningen i väntan på en eventuell folkomröstning, eftersom det inte rådde enighet i frågan blev den kvar.

  Efter ett historiskt och rekordlångt KF beslutades att flygplatsen ska läggas ner. Efter drygt 3,5 timmes debatt togs ärendet till votering. Då hade mötet pågått i nästan 12 timmar. 32 ledamöter röstade för en nedläggning av flygplatsen, medan 29 ledamöter röstade emot.
   
 • Senare samma månad lämnade folkinitiativet för Västerås flygplats framtid in drygt 18 000 namnunderskrifter till politikerna.
   
 • Folkomröstning om Västerås flygplats bestäms till söndagen den 21 mars 2021. ”Vill du att Västerås stad avvecklar verksamheten i flygplatsbolaget? Ja/Nej”  kommer att stå på valsedeln.
   
 • Röstkortskrångel uppstår. Medan 1500 röstkort försenas får andra västeråsare dubbla hem i brevlådan.
   
 • När förtidsröstningen inleddes lördagen den 6 mars var intresset stort.
   
 • När vallokalerna slog upp dörrarna söndagen 21 mars 2021 var Inger den första som röstade i stadshuset. ”En flygplats är bra för Västerås”.
   
 • På söndagskvällen är rösterna räknade och enligt det preliminära resultatet röstar västeråsarna ett rungande ja till att behålla stadens flygplats – men i relativt liten kör.
   
 • Måndagen den 22 mars 2021 kommer reaktionerna på omröstningen. Både Socialdemokraterna och Liberalerna svänger och väljer att respektera folkomröstningens resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet