Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström om Rysslands nya attacker i Charkivregionen och effekterna av dem. Foto: SVT/TT/AP

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina i ESC: "Det som händer i vårt land är en del av vår låt"

I maj är det rapparen alonya alonya tillsammans med Jerry Heil som tävlar för Ukraina i Eurovision song contest. Samtidigt pågår ett fullskaligt krig i deras hemland.

– En del säger att man inte får prata om kriget i den här tävlingen. Vi förstår det, men det är lite konstigt när det som händer i vårt land redan är en del av låten, säger Jerry Heil.

SVT har träffat de två artisterna som berättar om hur det känns att representera Ukraina i Eurovision när kriget pågår.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin reser till Kina

President Vladimir Putin reser till Kina imorgon, torsdag, och ska där träffa Kinas Xi Jinping. I en intervju med kinesisk statsmedia inför mötet säger Putin att Kina "förstår" orsakerna bakom kriget, skriver Reuters.

Putin upprepade även att han ser positivt på Kinas tolvpunktsprogram för fred, vilket sedan det lades fram i fjol fått ett ljummet mottagande i västvärlden.

Ukraina, som i juni håller en fredskonferens i Schweiz, har sagt att en förutsättning för fredssamtal är att alla ryska soldater lämnar ukrainsk mark.

Läs mer om Kinas fredsplan här och hör Jinpings och Putin under deras möte i mars 2023 i klippet ovan.

Ryssland: Massiv attack mot Sevastopol i natt

Ett flertal drönare och robotar av olika slag sköts ner över Sevastopol på Krimhalvön under natten, uppger ryska myndigheter. Stadens borgmästare beskriver attacken som "massiv" men skriver på Telegram att ingen ska ha skadats.

Guvernören i ryska Rostovregionen säger samtidigt att två drönare träffade en bränsleanläggning men också där utan att orsaka några skador, enligt honom, skriver Astra.

Ryskt luftvärn sägs även ha förhindrat attacker mot Belgorod och Bryansk.

Markerad händelse

Källor: USA kan skicka nytt Patriotsystem

Bidenadministrationen överväger i nuläget att skicka ytterligare ett luftvärnssystem av modellen Patriot till Ukraina, uppger källor med insyn för Bloomberg.

Systemen står högt på Ukrainas önskelista både med anledning av dess effektivitet samt de ständiga ryska luftanfallen mot landet.

Ukraina, som i dagsläget har åtminstone tre Patriotsystem, har sagt sig behöva minst två system bara i Charkiv.

Ukraina: Över 20 skadade i Charkivattacken

Minst 21 personer skadades i attacken mot ett högt flerfamiljshus i centrala Charkiv på tisdagen, uppger Ukrainas inrikesdepartement.

Enligt regionens guvernör utförde ryssarna totalt sju luftangrepp mot Charkiv under dagen, bland annat med flera glidbomber.

Markerad händelse

Svensk sjukvårdsutrustning för 14 miljoner till Ukraina

Sjukvårdsmateriel för 14 miljoner kronor har skickats till Ukraina från Sverige, enligt Socialstyrelsen.

"Sjukvården i Ukraina är ansträngd och behovet av sjukvårdsmateriel är stort. Det vi skickar nu är ventilatorer och kirurgiska instrument", säger Taha Alexandersson, beredskapschef vid myndigheten, i ett pressmeddelande.

Det är den sjunde leveransen som Sverige skickar till Ukraina sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig i februari 2022.

De sju leveransernas totala värde uppgår till drygt 60 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Analytikern om ryska framryckningen: Två syften

Ryssland sägs ha intagit flera byar i Charkivregionen sedan deras framryckning under fredagen.

De ryska styrkorna som anfallit längs gränsen sägs vara upp emot 30 000 till antalet och Ukraina har kallat in förstärkningar.

Hör militäranalytikern Jörgen Elfving resonera om syftet bakom framryckningen i videon ovan och läs mer om striderna i artikeln.

Markerad händelse

Ukraina: Attack mot Charkiv - 16 skadade

Under tisdagskvällen utsattes ett bostadsområde i staden Charkiv för ett flyganfall, uppger ukrainsk räddningstjänst på Telegram.

Den ryska flygattacken ska ha träffat ett centralt beläget höghus och 16 personer, varav tre barn, skadades.

Byggnaden som attackerades. Foto: Ukrainska räddningstjänsten
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Antony Blinken diskuterade stödpaket och Nato

- I närtid är stöd på väg. En del har redan anlänt och mer kommer att anlända, sa den amerikanska utrikesministern Antony Blinken då han mötte president Zelenskyj under tisdagen.

Zelenskyj tackade för stödet men upprepade att Ukraina behöver luftvärn.

- Vi behöver två patriots för Charkiv. Regionen är under attack från ryska robotar, sa han.

Vidare ska Blinken ha försäkrat att Natomedlemmarna ska stärka stödet till Ukraina genom separata nationella avtal. Samt att de förbereder en snabbväg för Ukraina att ansluta till försvarsalliansen.

Ett intåg i Nato för Ukraina hade dock blivit aktuellt först efter kriget.

Markerad händelse

Båda sidor: Strider från hus till hus i Vovtjansk

Gränsorten Vovtjansk har blivit huvudskådeplats för de hårda striderna som pågår i Charkivregionens norra delar. Ukrainas militär skriver på Telegram att situationen där är "under kontroll", men att strider pågår från hus till hus.

Samtidigt hävdar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass att den ryska militären "kontrollerar" ortens norra och västra delar. Också de skriver om strider inne i bebyggelsen.

Ukrainas militär skriver också att de dragit sig tillbaka från byn Lukyantsi, beläget cirka fem mil västerut, på grund av intensiva ryska flygattacker.

"Striderna fortsätter", skriver de.

Markerad händelse

Ukraina: Över 30 000 ryssar i Charkivstriderna

Oleksandr Lytvynenko, ordförande för Ukrainas nationella säkerhetsråd, säger till AFP att landet i nuläget inte ser någon risk för en större rysk attack mot storstaden Charkiv.

Enligt honom uppskattas ryssarnas antal i striderna vid regionens norra gräns till över 30 000 man, uppgifter som inte verifierats av oberoende aktörer.

- Det är många ryssar, riktigt många, säger han.

Siffran går att jämföra med den ryska belägringen av Avdijivka i vintras där omkring 40 000 ryska soldater uppskattades delta.