Riksdagens talman Andreas Norlén har haft fullt upp med regeringsbildningen sedan han tillsattes efter valet. Foto: TT/Henrik Montogomery

Turerna sedan valet – i 12 punkter

Uppdaterad
Publicerad

Har du haft stenkoll på alla turer sedan valet? Då kan du sluta läsa nu. Här är en snabbkoll i elva punkter för dig som inte hängt med i alla sonderingsuppdrag, kravlistor och ansträngda samarbeten.

1. Låst läge

Den 9 september ger väljarna politikerna något att bita i. När rösterna var räknade står det klart att allianspartierna tillsammans har 143 mandat, de rödgröna har 144 och Sverigedemokraterna 62.

2. Löfven (S) – bortröstad men kvar

Två veckor efter valet får Stefan Löfven en majoritet emot sig i riksdagens omröstning och röstas därmed bort som statsminister. Men redan samma dag ber talmannen Andreas Norlén Stefan Löfven att sitta kvar för att leda en övergångsregering.

3. Kristersson (M) får sonderingsuppdrag

Den 2 oktober får Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i uppdrag av talmannen att försöka bilda regering. Han får tid på sig till 16 oktober men redan den 14 oktober meddelar han talmannen att han ger upp.

4. Stefan Löfven får sonderingsuppdrag

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven får den 15 oktober i uppdrag att försöka bilda regering. Den 29 oktober meddelar han att han ger upp.

5. Kristersson föreslås som statsminister

Den 5 november meddelar talmannen att han föreslår Ulf Kristersson som statsminister. Den 12 november ger Ulf Kristersson (M) beskedet att han vill bilda regering med Kristdemokraterna. Men den 14 november står det klart att han inte blir statsminister, efter en omröstning i riksdagen där både L och C röstar emot Kristersson. Röstsiffrorna är 154 ja till Kristersson och 195 nej.

6. Annie Lööf (C) får sonderingsuppdrag

Den 15 november får Centerpartiets ledare Annie Lööf i uppdrag att sondera förutsättningarna för en ny regering. Hon får en vecka på sig. Den 22 november meddelar hon att hon ger upp sonderingsuppdraget.

7. Löfven (S) föreslås som statsminister

Den 23 november meddelar talmannen att han kommer att föreslå Stefan Löfven som statsminister den 3 december.

8. Annie Lööf ställer krav

Centerpartiets ledare Annie Lööf förklarar den 27 november att hon kan släppa igenom Stefan Löfven som statsminister, om Socialdemokraterna går med på en rad krav från C.

9. Jan Björklund (L) ställer krav

Den 28 november gör Liberalernas ledare Jan Björklund ett liknande utspel. L kan tänka sig att släppa fram Löfven som statsminister om S är beredda att göra en ”rejäl högersväng”.

10. Jonas Sjöstedt (V) hotar rösta emot S

Vänsterpartiets ledare säger den 29 november att en S-ledd regering som går med på C:s och L:s krav är ”ointressant”. Vid en presskonferens framhåller han att S behöver V:s röster för att kunna bilda regering.

– Vi har ett antal krav som vi vill att en regering ska uppfylla, vi har också ett antal gränser för vad en regering inte ska göra, säger han.

11. Isabella Lövin (MP) kräver plats i S-regering

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin säger den 30 november att hennes parti kommer att rösta nej till S-regering som MP inte sitter med i, som utgångsläge i de pågående förhandlingarna.

– Utgångspunkten är att vi vill regera tillsammans, säger hon i P1-morgon.

12. Stefan Löfven (S) får mer tid av talmannen

Den 2 december meddelande talmannen Andreas Norlén att S-ledaren får mer tid på sig att bilda regering. Stefan Löfven kommer att föreslås som statsminister tidigast den 5 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet