I klippet ovan berättar Hanna Schön om fadäserna när Spira invigdes och hur kulturlivet utvecklats med huset. Foto: SVT/Linda Mathillas

Nu fyller Kulturhuset Spira tio år

Uppdaterad
Publicerad

Idag den 11 november är det tio år sedan det omdiskuterade kulturhuset Spira invigdes i Jönköping. En av de som arbetat i huset under ett decennium är skådespelaren Hanna Schön. Hon menar att länet fick ett rikare kulturliv i och med huset.

 – Vi har ju en enorm bredd i det här huset och jag tror det är bra för hela länet. En stad som Jönköping ska ju ha ett sådant här hus.

I september 2008 fattade landstingsfullmäktige beslut om att bygga ett nytt hus för scenkost i Jönköping. Lokalerna på Tändsticksområdet var då sedan länge urvuxna. Politikerna var så gott som eniga, men från allmänheten sida fanns ett visst motstånd mot bygget. Det gick till och med så långt att regionfullmäktige bombhotades i samband med att beslutet om bygget skulle fattas.

Under åren har det varit en hel personalbråk och budget har överskridits, samtidigt har drygt 1,1 miljoner människor tagit del av Spiras 1634 produktioner.

Ingår i en fast ensemble

Kritikerna hävdade att det bara skulle bli ett hus för kultureliten, men det håller inte skådespelaren Hanna Schön med om.

– Vi gör hur mycket som helst. Jag har svårt att se hur vi kunde vara bredare men vi har väl fortfarande den stämpeln. Jag önskar alla förstod vilket fantastiskt hus detta är, säger hon.

Hanna Schön är idag en av de sju fasta skådespelarna på Spira. Under åren har hon bland annat gjort roller som Bitterfittan baserad på boken av Maria Sveland, medverkat i Hamlet och Olga kastar lasso.

Under jubileumsveckan kommer bland annat  sångerskan Nina Persson, som är uppvuxen i Jönköping, och arkitekten Gert Wingårdh på besök. Spiras egna fotograf, Lars Kroon, visar också upp sina bilder från dessa tio år i en fotoutställning.

Fakta om Kulturhuset Spira,

• Invigdes 11/11 2011

• Prislapp: ca 350 miljoner kronor

• Arkitekt: Gert Wingårdh

• Huset är 15 000 kvadratmeter och kan ta emot 1700 personer samtidigt på fyra scener.

• Fasaden består av 6000 kvadratmeter glas

• Totalt har 1 108 562 personer tagit det del av Spiras produktioner – både i huset och vid turnéer.

• 1634 produktioner har resulterat i 8494 föreställningar på Spira

• 647 egna produktioner har producerats.

Källa: Smålands musik och teater

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.