Live

Senaste nytt om valet 2022 i Sörmland

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen kring valet i Sörmland

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen kring valet i Sörmland

Senaste nytt om valet 2022 i Sörmland

Det här vill S och M satsa på i Nyköping

Majoriteten i Nyköping presenterade idag ett sexpunktsprogram som ska gälla de fyra kommande åren.

En av de stora utmaningarna i kommunen är att få fler i arbete och minska på bidragsberoendet.

– Det handlar om att att få fler i arbete och få till en förbättrad integration, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

På presskonferensen lyfte man även vikten av att förbättra kommunens sjunkande skolresultat. Därför kommer man bland annat att införa ett skolråd där huvudmän från alla skolor kommer att sitta. Tanken är att de tillsammans ska diskutera vad som krävs för att vända på situationen.

– Det handlar om att alla skolor ska få rätt resurser för att klara av sitt uppdrag, säger kommunalrådet Ahmad Eid (M).

En trygg välfärd, en välordnad ekonomi inom kommunen och att fler företag växter i Nyköping är också punkter som lyftes under presskonferensen.

Pinnat inlägg

SD:s Malin Karlsson vald till nytt oppositionsråd

Sverigedemokraterna knep en tung post i Nyköping vid tisdagens kommunfullmäktigesammanträde. Partiets gruppledare Malin Karlsson blev vald till oppositionsråd.

– Det här är jättestort. Vi har bara haft en oppositionsrådsplats tidigare, Kim Fredriksson i Eskilstuna. Det här innebär en helt annan insyn och chans att påverka, säger hon.

Moderaternas Anna af Sillén var tidigare oppositionsråd i Nyköping.

Posten som oppositionsråd innehas traditionellt av det största partiet i opposition, vilket är Sverigedemokraterna eftersom Moderaterna och Socialdemokraterna gått ihop för att bilda en politisk majoritet.

Pinnat inlägg

Välkommen till SVT:s lokala direktrapportering om valet i Sörmland 2022! 

• Här rapporterar vi om valets efterspel och vilka styren som bildas i de sörmländska kommunerna och i regionen.

• I länken här under ser du också resultaten för din kommun och regionen.

Klar med politiskt styre i Flen - S och C ska samarbeta

Nu är det klart hur Flen ska styras de kommande fyra åren. Socialdemokraterna och Centerpartiet har nått en överenskommelse som de kallar ”Samarbete för Flen”.

- Socialdemokraterna och Centerpartiet avser söka breda samarbeten för hela Flens bästa, skriver Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det här innebär att Flen kommer ha ett minoritetsstyre som alltså behöver söka samarbeten med andra partier.

Under tisdagen planerar S och C att hålla en presskonferens som berör vilka prioriterade områden som ska genomsyra Flenspolitiken under kommande mandatperioden.

Samtidigt sker andra förändringar inom politiken i Flen. Roger Tiefensee har valt att avsäga sig sitt uppdrag som gruppledare för Centerpartiet och föreslås istället bli kommunfullmäktiges ordförande.

Johanna Tegelstam, boende i Malmköping, blir i stället gruppledare för partiet. Det här skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Linus Lakso (MP) som nyligen valdes in i riksdagen, ska fram till sommaren 2023 vara föräldraledig, och det innebär att partikollegan Marielle Lahti kliver in som vikarie under tiden. Lahti var tvåa på MP:s lista till riksdagen.

Samtidigt är det klart att Mohamed Abdukani kliver in som gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna och innehar posten tillsammans med Marielle Lahti.

Nyköpingspolitikern Anna af Sillén (M) är klar för en av de 349 platserna i riksdagen. Detta står klart efter att Ulf Kristersson under måndagsförmiddagen röstats fram till statsminister.

– Det känns förstås fantastiskt roligt att få den här möjligheten, säger af Sillén till SVT Nyheter Sörmland.

Anna af Sillén var under föregående mandatperiod oppositionsråd och gruppledare Moderaterna i Nyköping. Hon kommer att behålla platsen i riksdagen under hela den kommande mandatperioden förutsatt att Kristersson är kvar som statsminister fram till 2026.

– Jag vill bidra till en politik som fokuserar på att lösa problem. Det tycker jag var tydligt i och med Tidöavtalet att den här regeringen inte kommer att ducka för de svåra frågorna, säger Anna af Sillén.

Nya L-toppen i Eskilstuna om regeringsbildningen

I början av oktober avgick L:s gruppledare i Eskilstuna,
Stefan Krstic. Under söndagen valdes Camilla Cederlöf till hans efterträdare.

Den nya L-ledaren är till största delen nöjd med det så kallade Tidöavtalet som kommer att ligga till grund för den nya regeringsbildningen där M, KD och L bildar regering med stöd av SD.

- Vi får vara med i regeringen, något vi gått till val på och i det här avtalet finns mycket liberal politik.

- Sedan håller jag med vår partiledare Johan Pherson om att avtalet innehåller både sött och salt, säger Camilla Cederlöf.

Avtalet har ju även kritiserats från liberalt håll. Vad säger du om det?

- Att ha fria åsikter är en liberal idé och det är viktigt med egna åsikter. Men jag tror att alla kommer ha en enad front framåt.

Camilla Cederlöf är Liberalernas nya gruppledare i Eskilstuna. Hon är nöjd med det så kallade Tidöavtalet som ligger till grund för den nya regeringsbildningen. Foto: Liberalerna

En månad sedan valet – fortfarande låst läge i Flen

Flen är sista kommun i länet att göra klart med ett nytt styre, men ännu finns inga klara lösningar på plats. Att det tar tid däremot oroar inte kommunens högsta politiker.

– Ibland går det smidigt och ibland tar det lite tid, det viktigaste är att det blir ordentligt gjort, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Munter (S).

Diskussionerna fortgår och huvudspåret för S är nu ett minoritetsstyre tillsammans med Centerpartiet.

– Vi för samtal med C, men inget är klart än, säger Munter (S).

S har sedan tidigare klarlagt att de kan tänka sig samarbete med alla förutom SD.

Ett tänkbart scenario var att S och M skulle utgöra grunden i ett nytt styre, men det spåret verkar ha kallnat efter att Moderaterna kommit fram till att de vill gå i opposition.

– Vi har avböjt S invit för att vi tror inte vi, i en sådan konstellation, skulle kunna driva tillräckligt mycket borgerlig politik, då återstår egentligen bara ett alternativ, att gå i opposition, säger Emma Dahlin (M) som också fastslår att de inte vill ha något samarbete med SD.

Centerpartiets Roger Tiefensee tycker i sin tur att det varit frustrerande att förhandlingarna har dragit ut på tiden, han är öppen för att ingå i ett minoritetsstyre med S, med kravet att Moderaterna fortsätter vara en nära samarbetspartner.

– Vi hade ju gärna sett en lösning med S, M och C men jag har samtidigt förståelse för att Moderaterna behövde fundera igenom det här noggrant, säger Tiefensee (C).

Den 24 oktober sammanträder det nya fullmäktige för första gången, då ska ett styre finnas på plats.

Ann-Charlotte Munter (S) har inte fått gehör efter att ha skickat en invit till Emma Dahlin (M).

ESKILSTUNA: Stefan Krstic lämnar sitt uppdrag som gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

I ett pressmeddelande uppger han att han är trött på att sitta i opposition och att han vill att L ska vara med och påverka och styra Eskilstuna.

– Så blev det inte. I stället blir det fyra ytterligare år i opposition för Liberalerna, säger Stefan Krstic i pressmeddelandet.

Nu har han meddelat kommunföreningens nomineringskommité att han inte ställer upp för omval till gruppledare för den kommande mandatperioden och att han dessutom lämnar kommunfullmäktige.

– Jag känner att jag har gjort mitt under mina åtta år i kommunfullmäktige och fyra år som gruppledare. Man ska inte vara heltidspolitiker för länge. Det finns andra krafter som kan ta vid. Jag kommer i stället ägna mig åt att ha ett mer vanligt jobb där jag får mer tid för mig själv, min familj och mina vänner, säger Stefan Krstic.

Moderaterna har tidigare suttit i opposition i kommunen. Det tillträdande kommunalrådet Ahmad Eid (M) tycker inte att man som moderat väljare ska vara besviken över samarbetet med S, utan snarare som en vinst då man kommer få fram moderat politik.