Vårdföretaget Plateas HVB-hem i Hagfors som stängdes efter dödsolyckan. Foto: SVT

All personal på Plateas HVB-hem i Hagfors sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tragiska dödsolyckan på Plateas HVB-hem i Hagfors i somras beslutade ägarna Humana att stänga all verksamhet på orten. Nu är de fackliga förhandlingarna avslutade och det står klart att nästan all personal får sluta, vilket VF var först med att berätta.

– Vi kan tyvärr konstatera att det råder arbetsbrist för 23 visstidsanställda och två medarbetare med längre visstidsanställningar och utöver det har alla timanställningar avslutats, säger Patrik Silverudd, presschef på Humana. 

Med timvikarierna inräknat så berörs ett 70-tal personer med olika tjänstgöringsgrad. De kommer nu att erbjudas hjälp av Trygghetsrådet och stödsamtal vid behov. Företaget har försökt hitta nya jobb internt, men bara enstaka personer har gått att matcha.

– Det är ju naturligtvis väldigt tråkigt att vi inte lyckas hitta passande jobb till alla. Vi fortsätter leta tjänster inom företaget, men det ser tufft ut eftersom det är långa resvägar till de jobb som finns. 

”Otroligt tragisk olycka”

Det var den 15 juni som en femårig pojke hittades drunknad efter att han lyckats avvika från Plateas HVB-hem i Hagfors. Ivo beslutade att stänga verksamheten för att de ansåg att det förelåg fara för barnens liv och hälsa. Senare beslutade Humana att lägga ner all verksamhet på orten.  

– Det var en otroligt tragisk dödsolycka som inträffade i somras och det är inte enbart den som ligger till grund för att man lägger ner verksamheten. Vi gjorde ju en stor utredning som ledde fram till det. Självklart får en stängning tuffa konsekvenser för de medarbetare som drabbas, säger Patrik Silverudd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet