Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens larmoperatör trodde knappt sina öron när den förrymde 15-åringen själv ringde och överlämnade sig, efter att ha hållit sig gömd i två veckor. Nu står han åtalad för bland annat försök till mord. Foto: ur polisens förundersökning

15-årige misstänkte skytten överlämnade sig själv till polisen: ”Orkar inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åring som rekryterades som skytt vid Bosvedjeskjutningen i Sundsvall i december gömde sig i en ”tryckarlägenhet” i elva dygn efter dådet –  innan han rädd och pressad själv ringde polisen.

”Hej, jag är efterlyst, jag vill lämna in mig själv”, säger 15-åringen till polisens häpne larmoperatör – se mer i videon.

15-åringen som nu fyllt 16 är från Gävleborgs län. Enligt polisens förundersökning har han en till stora delar stökig skoltid. Han är utåtagerande, har problem med impulskontrollen och hamnar i bråk med lärare och assistenter.

När han är 13 år kommer han i kontakt med tung kriminalitet. På hans rum hittas flera pistoler och ammunition, och även ett recept på hur man tillverkar bomber.

Knarkkriget i Sundsvall

Rekryterade

I slutet av november 2022 rymmer han och en jämnårig kille från ett ungdomshem i Uppland, och hämtas upp i bil. Ett dygn senare är de båda på väg till Sundsvall – för att utföra en dödsskjutning i bostadsområdet Bosvedjan.

De har då rekryterats av den 21-åring som bytt sida i nätverksstriden och som nu tänker röja sina gamla ”bröder” ur vägen.

På eftermiddagen den 13 december, elva dygn efter mordförsöket i Bosvedjan, kontaktas 15-åringen av en kompis via Instagram.

Från sin ”tryckarlägenhet” svarar 15-åringen att han gått under jorden och hållit sig gömd i nästan två veckor. Han skriver att han inte står ut längre med att vara på rymmen och att han vill överlämna sig till polisen.

Ringer polisen

Kompisen ringer 15-åringens mamma – och sen till polisen.

”Snälla säg åt dem att komma, orkar inte”, skriver 15-åringen till sin kompis.

Fem minuter senare ringer också 15-åringens mamma till polisen. Ytterligare fem minuter efter det ringer 15-åringen själv 114 14 och överlämnar sig.

Den andre 15-åringen har då hämtats upp dagen innan och körts till en adress i Gävletrakten. Han är sedan på rymmen i ytterligare en månad innan också han ger upp och överlämnar sig.

Men i polisförhören om bland annat mordförsök nekar de båda och svarar ”ingen kommentar” på i stort sett alla frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet