Johanna Möller och hennes före detta pojkvän Mohammad Rajabi dömdes till fängelse av tingsrätten Foto: TT

Sommarstugemordet – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade Arbogafallet är ett Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall.

Här är en kort sammanfattning av vad som har hänt.

3 augusti 2016: En 68-årig man från Eskilstuna hittas mördad i en sommarstuga utanför Arboga. I stugan fanns även mannens fru, svårt skadad.

30 augusti: Parets 42-åriga dotter, Johanna Möller, och hennes 19-åriga pojkvän Mohammad Rajabi grips i norska Trondheim. Två dagar senare häktas de misstänkta för mord och mordförsök på det äldre paret.

25 oktober: Åklagaren begär att få öppna Johanna Möllers tidigare makes grav för att obducera honom. Maken hittades drunknad 2015.

7 februari 2017: Poliskällor uppger för SVT Nyheter att Mohammad Rajabi erkänt att han mördat sin flickväns pappa och försökt mörda hennes mamma.

20 mars: Johanna Möller häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin tidigare make.

28 april: Åtal väcks mot Johanna Möller och Mohammad Rajabi. Paret misstänks för mordet och mordförsöket vid sommarstugan.

28 juni: Rätten beslutar att Möller är skyldig till mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Hon är dessutom skyldig till anstiftan till mord på sin make. Rajabi är skyldig till mord och mordförsök på Möl pappa och mamma.

25 juli: Varken Mohammad Rajabi eller Johanna Möller bedöms lida av en allvarlig psykisk störning. Det finns därför inga hinder för dem att dömas till fängelse.

9 augusti: Rajabis ålder fastslås till 21 år. Det innebär att han var 20 år när brottet skedde och därför inte kan dömas till livstid.

21 augusti: Dom faller och straffet fastställs av tingsrätten. 42-åriga Johanna Möller döms till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Hon döms också för anstiftan till mord på sin make 2015. Möllers ex-pojkvän Mohammad Rajabi döms till 14-års fängelse för mord och mordförsök på hennes föräldrar.

8 september: Johanna Möller överklagar domen till hovrätten. Tre dagar senare överklagar även Mohammad Rajabi sin dom.

7 november: Förhandlingarna inleds i Svea hovrätt och det meddelas att de väntas pågå till slutet av januari.

30 januari: I samband med slutpläderingarna lämnar Johanna Möller in ett 73 sidor långt brev till rätten där hon bemöter åklagarens bevisning: ”Mitt agerande var som taget ur en psykologbok hur en individ agerar i chock”, skriver hon i brevet.

27 februari: Hovrätten fastställer tingsrättens dom vad gäller mordet på pappan och mordförsöket på mamman. Däremot friar man Möller för anstiftan till mord på hennes make.

LÄS MER: Allt om Arbogafallet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.