Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsministeriet har erövrat samma by fem gånger. Se hur lögnen sprids och hur SVT verifierar att det är falskt. Foto: Telegram

Kriget i Ukraina

Ukraina: Importerar stora mängder el efter attacker

Ukrainas elimport beräknas under tisdagen att nå den högsta nivån för i år efter att ryska attacker mot kritisk infrastruktur orsakat strömavbrott i många regioner. Det uppger landets elmyndighet enligt The Guardian.

Attackerna, varav den största i fredags, har orsakat så mycket skada på både produktions- och överföringsanläggningar. Det har gjort att Ukraina har behövt stoppa sin elproduktion och förlita sig helt på import.

Elimporten förväntas under tisdagen ligga på över 18 000 megawattimmar (MWh). Så sent som i torsdags, innan attackerna, exporterade Ukraina istället över 300 MWh.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin ger toppjobb till släkting

Efter att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu byttes ut mot Andrej Belousov i maj fortsätter Putin att stuva om i det ryska försvarets toppskikt.

Nu sparkas fyra biträdande försvarsministrar. Bland de fyra ersättarna finns Anna Tsivileva som är dotter till Putins kusin, rapporterar Reuters.

Förändringarna kommer sedan Putin signalerat att han vill få ett slut på den korruption som präglat försvarspolitiken, skriver Reuters. Tidigare i våras greps en biträdande försvarsminister anklagad för mutbrott.

Hör SVT:s Bert Sundström om bytet av försvarsminister:

Markerad händelse

Putin besöker Nordkorea

Rysslands president Vladimir Putin kommer under tisdagen och onsdagen denna vecka att befinna sig i Nordkorea på ett statsbesök, rapporterar ryska statsmedier.

Det var sedan tidigare känt att Putin skulle besöka landet, men inte när. Senaste gången han besökte Nordkorea var år 2000. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un besökte dock Ryssland i september i fjol.

Kontakten mellan länderna har stärkts efter att Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina och det finns uppgifter om att Nordkorea har försett Ryssland med vapen.

Efter besöket i Nordkorea reser Putin vidare till Vietnam för ett tvådagarsbesök.

Putin och Jong-Un skakar hand under statsbesöket i Ryssland.
Arkivbild på när Kim Jong-Un besökte Ryssland i september 2023. Foto: AP
Markerad händelse

Ukraina: Rysk framstöt – före förstärkningen

Ryssland försöker avancera så mycket som möjligt innan Ukrainas nya förstärkningar anländer, säger den ukrainska arméchefen Oleksandr Syrskyj i sociala medier.

De ryska invasionsstyrkorna har gjort små men fortsatta framryckningar både i Donetsk i östra Ukraina och längre söderut, vid delar av fronten där Ukraina har larmat om brist på såväl soldater som ammunition.

I Moskva är man väl medveten om att tiden står på Ukrainas sida eftersom förråden gradvis förstärks, skriver Syrskyj. Han lyfter särskilt fram att ukrainarna snart får tillgång till F-16-plan.

"Därför försöker de ryska styrkornas befäl för närvarande med allt för att öka intensiteten och utvidga ytan för striderna, för att maximera utarmningen av våra styrkor, störa utbildningen av våra reserver och förhindra övergången till aktivt offensiva handlingar", skriver Syrskyj. (TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Propagandaexperten: Så sprids ryska lögnerna

Statskontrollerade medier, det ryska försvarsdepartementet och Putin själv ljuger gång på gång om vad som egentligen händer vid fronten, enligt krigsbloggare. Lögner som gör att ryska soldater stupar i onödan, säger Ivan Filipov, expert på rysk propaganda.

– Ryska försvarsdepartementet levererar information som den politiska ledningen vill se, säger han.

Läs hela artikeln här.

Markerad händelse

Länderna efter mötet: Ska inkludera Ryssland

Närmare 80 länder har tillsammans gått ut med en slutkommuniké efter fredsmötet i Schweiz. Länderna listar tre punkter man enats om:

• Att kärnanläggningar måste hållas säkra och att Ukrainas kärnkraftverk, inklusive det i Zaporizjzja, ska drivas av ukrainarna själva. Alla kärnvapenhot mot Ukraina är otillåtna.

• Att handel och produktion av livsmedel ska fredas från kriget.

• Att alla krigsfångar ska släppas i ett stort fångutbyte och att alla bortförda ukrainska barn och civila ska få återvända hem.

De skriver att man ska inkludera Ryssland i framtida samtal. Indien, Sydafrika, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten skrev inte under deklarationen.

Ghanas president, EU-kommissionens ordförande, Schweiz president, Ukrainas president, Chiles president och Kanadas president avslutade fredsmötet. Foto: Urs Flueeler/TT
Markerad händelse

Miljardstöd till Ukraina – ska säkra elförsörjning

Norge kommer stödja Ukraina med 1,1 miljarder norska kronor för att säkra elförsörjning. Det meddelar Norge i ett pressmeddelande på söndagen.

– Ryssland genomför massiva och systematiska attacker för att slå ut strömförsörjningen, samtidigt som ukrainarna arbetar kontinuerligt för att befolkningen ska ha el till det mest nödvändiga, säger premiärminister Jonas Gahr Støre.
– Det gäller att snabbt komma igång med att reparera infrastrukturen, innan vintern kommer.

120 miljoner kommer gå till att reparera infrastruktur för att leverera el till Charkiv, som drabbats hårt av ryska attacker under våren.

Fler än 90 länder deltar vid den pågående fredskonferensen i Schweiz. Foto: Michael Buholzer/TT
Markerad händelse

USA: 1,5 miljarder dollar till Ukraina

Under lördagen aviserar USA:s vice president, Kamala Harris, ett bistånd på 1,5 miljarder dollar, motsvarande ungefär 16 miljarder svenska kronor, till Ukraina, via Vita husets hemsida.

500 miljoner ska gå till att stötta Ukrainas energisektor. Dessutom omdirigeras delar av tidigare aviserat stöd till akuta energibehov.

Stödet innefattar också hjälp med livsmedel, vatten och hygien.

USA:s vice president ersätter presidenten Joe Biden under helgens fredskonferens i Schweiz.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Toppmöte i Schweiz ska hitta vägen till fred

I dag drar fredskonferensen i Schweiz i gång. Under två dagar kommer många världsledare att försöka kartlägga de första stegen mot fred i Ukraina.

Ryssland är inte bjudet men mötet är tänkt att lägga grunden för att inkludera dem i framtida fredsmöten.

Ukraina hoppas på ett brett internationellt stöd för landets tiopunktsprogram för fred med Ryssland, skriver AFP.

Ryska Kreml har dock upprepade gånger meddelat att man inte kommer att delta i några förhandlingar – om Ukraina inte accepterar att Ryssland har tagit över cirka 20 procent av Ukrainas territorium.

Sverige representeras av statsminister Ulf Kristersson. (TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Vi har fört hem 14 ukrainska barn

"Bland de räddade barnen är två berövade sina föräldrar", skriver grundaren av organisationen "Save Ukraine", Mykola Kuleba, på Telegram.

Vidare skriver Kuleba om de återförda tonårsflickorna, Alisa och Milana, som beskriver hur deras hus bombades. Ryska trupper hittade familjerna i husens källarlokaler och förhörde, samt förnedrade, föräldrarna framför ögonen på flickorna.

Förflyttning av ukrainska barn från ockuperade områden till Ryssland har lett till en internationell arresteringsorder på Putin. Enligt Ukrainas ombudsman kan det handla om
200 000 – 300 000 barn.

SVT har träffat tonåringen Rostyslav som under tvång utbildades till rysk soldat.