Foto: Svt

Ahmed Agiza får återvända till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ahmed Agiza, som avvisades från Sverige till Egypten, får permanent uppehållstillstånd i Sverige. Familjen är överlycklig.

Jag är väldigt lycklig, säger Ahmed Agiza till Svt:s reporter i Kairo.

Hade du väntat dig det här beslutet?

Avvisningen av egyptier

-Jag tror på det svenska rättssystemet, så det var väntat, säger Agiza.

Han beskriver situationen i fängelset i Egypten som tuff. Att inte få se sina barn växa upp och att han drabbats av psykiska och fysiska hälsoproblem är något som varit smärtsamt.

-Det är två saker som jag kommer att ägna mycket tid åt: att få läkarvård för mina hälsoproblem och att umgås med mina barn och familjen, säger han.

Nu ska han fira beskedet med sin gamla mor genom att bjuda henne på middag i kväll.

Avvisades 2001

I december 2001 avvisas de asylsökande egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery från Sverige till Egypten, dit de förs under förödmjukande former med ett amerikanskt flygplan av amerikanska agenter.

Före avvisningen, grundad på Säpo-misstankar om att männen kan ha haft samröre med en terroristorganisation, förhandlade svenska regeringen fram garantier från Egypten att männen skulle få en rättvis rättegång och inte riskera vare sig tortyr eller dödsstraff.

CIA inblanade

I oktober 2003 släpps Alzery utan att ha åtalats. Året därpå döms Agiza till fängelse i 25 år, senare sänkt till 15 år. Båda har hävdat att de torterats i fångenskapen.

Först 2004 avslöjas amerikanska spiontjänsten CIA:s djupa inblandning i den svenska avvisningen av egyptierna. I december 2005 fastslår USA:s utrikesminister Condoleezza Rice att kampen mot terrorismen går före eventuell europeisk oro över kampens metoder.

Hård kritik mot regeringen

Sveriges regering har fått hård kritik för sitt agerande av JO, politiker, människorättsförkämpar och jurister inom och utom landet. Till kritikerna har nu också Europarådet och Amnesty International sällat sig.

Agiza, som har fru och barn i Sverige som är svenska medborgare, fick avslag av regeringen 2009.

Han satt nio år i egyptiskt fängelse, men släpptes i fjol. I oktober lämnade han in sin ansökan om uppehållstillstånd på svenska ambassaden i Kairo.

Säpo: Utgör inget hot mot Sverige

Säpo har sedan utrett hans ärende. Enligt medieuppgifter reste Säpofolk också till Egypten och träffade Agiza.

I måndags kom så Säpos yttrande, berättar Ribbenvik, varpå han kunde fatta sitt beslut.

Uppenbarligen har Säpo gjort bedömningen att Agiza inte utgör något hot mot Sverige, även om Ribbenvik inte öppet drar den slutsatsen.

– Migrationsverket har ett djupt förtroende för Säkerhetspolisens kunskap, kompetens och bedömningar, säger han.

Beslutet kan inte rivas

Hur regeringen och Migrationsverket har kunnat komma fram till olika slutsatser förklarar Ribbenvik med att man har haft olika beslutsunderlag – i klartext Säpos bedömning.

Och trots att olika bedömningar alltså har gjorts kan detta beslut inte rivas upp.

– Detta är slutgiltigt, säger Ribbenvik.

Nu återstår bara praktikaliteter innan Agiza kan åka till Sverige. Ett uppehållskort ska tillverkas och skickas till Kairo. Det kan ta två till tre veckor, enligt Ribbenvik.

Ahmed Agizas hustru, Hanan Attia, säger att hon känner en sådan lycka att den är svår att beskriva.

–Jag hittar inte orden, men det är en jättehärligt känsla. Jag vill att han ska komma så snart som möjligt. Men jag har väntat i elva år, så jag kan vänta lite till. Nu behöver jag ju inte oroa mig.

Amnesty: Det enda rätta

Madelaine Seidlitz, människorättsjurist vid Amnesty International, gläds över beskedet om Agizas uppehållstillstånd.

– Vi välkomnar varmt beslutet och ser det som det enda rätta.

Seidlitz säger att hon både är och inte är överraskad.

– Med tanke på vad som hänt sedan 18 december 2001 är det svårt att förstå allt som hänt efter det. Men jag är inte överraskad i den bemärkelsen att han har rätt till familjeåterförening och rätt också till att kompenseras fullt ut för det han utsatts för.

Hon konstaterar att Agiza sökte uppehållstillstånd tidigare, när han satt fängslad, och då fick avslag av säkerhetsskäl.

– Det är djupt olyckligt att det dröjt så länge och det är djupt olyckligt med tanke på allt som drabbat honom. Men samtidigt är vi väldigt, väldigt glada över dagens besked, säger Madelaine Seidlitz.

En av de värsta skandalerna

Enligt en undersökning som presenterades i Almedalen i går tycker svenskarna att Egyptenavvisningarna 2001 är den värsta av de senaste 20 årens politiska skandaler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvisningen av egyptier

Mer i ämnet