Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjade i februari att Swedbank kan ha använts för att tvätta pengar under nästan ett decennium. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Swedbank misstänks för penningtvätt – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjat att Swedbank kan ha använts för att tvätta motsvarande 40 miljarder svenska kronor under närmare ett decennium sparkades till slut bankens vd – och drygt ett år senare har banken efter en utredning hittat möjlig penningtvätt. Så här har förloppet sett ut.

Avslöjar misstänkt penningtvätt. Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjar i februari 2019 att Swedbank kan ha använts för att tvätta pengar under nästan ett decennium. Minst 40 miljarder kronor kan ha slussats mellan misstänkta konton. Avslöjandet fick bankens aktie att rasa med nästan 14 procent och för fondsparare och aktieägare gick tiotals miljarder kronor upp i rök.

Identifieras av Swedbank. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen bekräftar att banken identifierat misstänkt penningtvätt, men vill inte säga hur mycket pengar det handlar om. Hon säger också att hon hoppas på att kunna sitta kvar.

Swedbank och penningtvätten

Tillsätter extern utredning. Efter avslöjandet tillsätter Swedbank en extern utredning. Samtidigt uttrycker Lars Idermark, styrelseordförande i Swedbank, förtroende för vd Birgitte Bonnesen. Finansinspektionen inleder en utredning efter Uppdrag gransknings och SVT Nyheters avslöjande.

Förundersökning om insiderinformation inleds. Efter att Dagens Nyheter avslöjat att Swedbanks storägare fått förhandsinformation  om den misstänkta penningtvättskandalen inleder Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om insiderinformation.

Spärrar tips. I samband med SVT:s granskning framkommer att Swedbank spärrat möjligheten för personal att lämna tips på SVT:s krypterade tipssajt.

Fortsatt förtroende för vd:n. Efter den externa utredningen bekräftar Swedbanks styrelse att den har förtroende för vd Birgitte Bonnesen. Men det kommer kritik mot utredningen. Joacim Olsson, vd i Aktiespararna kallar den för ”fullständigt ofullständig”. Även storägarna AMF och Alecta är missnöjda med utredningen.

Vilselett amerikanska utredare. Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjar att Swedbanks högsta ledning vilselett amerikanska utredare genom att undanhålla information om bankens kopplingar till den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca efter att byrån blev ökänd i samband med Panamaläckan. Men vd:n Birgitte Bonnesen säger att det är osannolikt att det har skett.

Razzia genomförs. Efter avslöjandet genomför Ekobrottsmyndigheten en razzia på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Det resulterar i att förundersökningen mot Swedbank utvidgas, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri.

Amerikansk utredning inleds. Den amerikanska myndigheten Department of Financial Services i New York inleder en utredning av Swedbank.

Handelsstopp på börsen. Torsdagen 28/3 stoppar Stockholmsbörsen handeln med Swedbanks aktie. På eftermiddagen samma dag lyftes handelsstoppet och aktien fortsatte backa. Vid börsens stängning har den fallit knappt åtta procent.

Vd:n får sparken. Kort efter handelsstoppet torsdag 28/3 meddelar Swedbank att vd:n Birgitte Bonnesen får sparken. Under stämman beviljas styrelsen ansvarsfrihet.

Storägare sålde aktier. Storägare i Swedbank sålde hundratusentals aktier dagarna innan Uppdrag gransknings program i februari, rapporterar Dagens industri. Med stöd av offentlig ägarstatistik kan Di visa att SEB Fonder och Swedbanks fondbolag Robur minskade sina innehav kort före sändningen. Enligt de två storägarna hade försäljningarna inget att göra med de kommande uppgifterna i Uppdrag granskning.

Swedbanks styrelse bakom vägran att lämna ut rapport. Enligt ansvarige åklagaren Thomas Langrot var det styrelsen, inte tidigare vd:n Birgitte Bonnesen, som låg bakom beslutet att inte låta Ekobrottsmyndigheten ta del av den hemliga rapporten som beskriver stora brister i bankens arbete mot penningtvätt, författad av den norske juristen Erling Grimstad.

Styrelseordföranden avgår. Lars Idermark skriver i ett pressmeddelande att han lämnar rollen som styrelseordförande med omedelbar verkan. Enligt honom beror det på att den massmediala uppmärksamheten som uppstått inte är förenligt med hans vd-uppdrag i skogskoncernen Södra.

Anmäls i Lettland. Finansmannen Bill Browder, som tidigare polisanmält Swedbank i Estland, gör nu detsamma med bankens lettiska del.

Ytterligare husrannsakan. Ekobrottsmyndigheten, EBM, genomför 24 april ännu en husrannsakan mot Swedbanks huvudkontor. Detta bekräftas för SVT Nyheter av bankens advokat Hans Strandberg.

Göran Persson föreslås bli ny ordförande. Swedbanks valberedning kommer att föreslå tidigare statsministern Göran Persson till posten som styrelseordförande i Swedbank AB. Det meddelar bolaget 28 april via ett pressmeddelande.

Göran Persson blir ny styrelseordförande. På Swedbanks stämma den 19 juni blir Göran Persson vald till ny styrelseordförande.

Jens Henriksson ny vd. Swedbank utannonserar att Jens Henriksson tar över som vd för Swedbank efter Birgitte Bobbesen. -Jag kunde inte säga nej, säger Henriksson.

Kommunikationschef lämnar. Swedbanks kommunikationschef Francke Rodau meddelar den 5 september att att han kommer att lämna banken i slutet av oktober. ”I ljuset av senaste månadernas turbulens behöver Swedbank en nystart i arbetet med att återta förtroendet”, skriver Anders Karlsson, tillförordnad vd och koncernchef, i en kommentar.

Medger brister och släpper rapport. Swedbank bekräftar i ett pressmeddelande att det funnits och fortfarande finns brister i bankens arbete mot penningtvätt, som ett svar på att bankens utreds av Ekobrottsmyndigheten. Bankens styrelse väljer också att lyfta sekretessen i en rapport om bankens agerande kring just penningtvätt.

FI överväger sanktioner. Finansinspektionen meddelar i oktober 2019 att man går vidare till en sanktionsprövning i undersökningen av Swedbanks åtgärder mot penningtvätt.

Kan ha möjliggjort sanktionsbrott. Swedbanks vd Jens Henriksson har uppgett att bankens interna utredning inte hittat några sanktionsbrott. Men Uppdrag granskning kan i november 2019 avslöja hur 10 miljoner kronor gått via Swedbank från en ägare i det sanktionsstämplade företaget Kalashnikov Ryssland – till en ägare i Kalashnikov USA. Detta trots att företagen förbjudits att göra affärer med varandra.

Swedbank hittar trolig penningtvätt. Banken skriver i ett pressmeddelande att advokatfirman Clifford Chance, som Swedbank anlitat, hittar misstänkta troliga sanktionsbrott relaterade till penningtvätt på 4,8 miljoner dollar, motsvarande cirka 45 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet