Foto: David Goldman /TT

Almedalsveckan på fem minuter

Uppdaterad
Publicerad

Har du följt allt från Almedalsveckan slaviskt? Eller ville du, precis som statsminister Stefan Löfven, göra nåt annat? Ingen fara, här kommer en kort genomgång för den måttligt intresserade.

Utspelen

Som vanligt kom partierna till Almedalen med en rad förslag. Vänsterpartiet föreslog dygnet runt-öppna vårdcentraler och Liberalerna lade fram ett åtgärdsprogram mot utanförskap. C-ledaren Annie Lööf ville satsa 900 miljoner på fler jobb och ta bort turordningsreglerna för småföretag.

Almedalen 2017

Socialdemokraterna föreslog ytterligare 20 miljarder till välfärden och KD-ledaren Ebba Busch Thor vill se en belöning till kommuner som klarar att ordna boende till äldre i tid.

SD lanserade förslag om att ta bort ofrivilligt skiftarbete ur sjukvården. Miljöpartiet presenterade tio förslag för att barn ska få mer rörelsefrihet i städerna. Moderaterna pratade om festivalsäkerhet och vill införa brottsrubriceringen grovt sexuellt ofredande.

Snackisarna

Det haglade inte direkt med snackisar under årets Almedalsvecka men de två mest omdiskuterade ämnena kan sammanfattas: Stefan Löfvens frånvaro och nazistiska NMR:s närvaro. Stefan Löfven valde att resa runt i Sverige istället för att åka till Gotland. Populism, hävdade en del debattörer men många medgav också att det nog var ett smart drag.

Till en början ville Löfven inte att hans ”no show” skulle tolkas som kritik utan hävdade att han bara velat ”göra annat”. Senare smög han ändå in en diss om att det var för mycket konsulter på Almedalsveckan.

Att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att delta under Almedalsveckan ledde till högljudda protester. Några bojkottade, andra valde att åka hem tidigare och Moderaternas Anna Kinberg Batra kallade dem för ”Sverigehatare”  under sitt tal.

Många valde att stanna men manifestera sitt ogillande på olika sätt. Bland annat arrangerades en regnbågsparad och en skoprotest.

Under lördagen störde NMR flera politiker under deras framträdanden. När Miljöpartiet höll pressträff samlades NMR-representanter och ropade slagord utanför tältet. Protesterna ledde till att polisen grep en person för våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman.

Talen

Talen är den traditionella höjdpunkten för partierna på deras respektive dagar. Jonas Sjöstedt (V) som var först ut som talare fokuserade på sjukvården medan Jan Björklund (L) talade om klyftorna i samhället. C-ledaren Annie Lööf pratade om jobben och Magdalena Andersson (S), som hoppade in för statsminister Stefan Löfven, fokuserade på trygghet.

Ebba Busch Thor talade om integration och islamistisk extremism. Hon pratade också om Sveriges äldre, bland annat tog hon upp flera fall där hon menade att samhället svikit de äldre. För ett av fallen som Ebba Busch Thor tog upp, en 90-årig man som tagit sitt liv, fick hon dock hård kritik.

Jimmie Åkesson pratade om folkhemmet i sitt tal och inledde talet med att spela den konservative Verner von Heidenstams ”Medborgarsång”.

Gustav Fridolin (MP) ägnade största delen av sitt tal åt miljön medan Anna Kinberg Batra gick hårt åt statsminister Stefan Löfven i sitt tal och pratade bland annat om svikna löften från regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet