Friidrotts-VM 2019 – Avbruten stav, kollapser och nerver av Ståhl

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotts-VM i Doha har bjudit på allt från en norsk hotellflykt till svenska medaljer, stavhoppsdraman och ”extra-brons”. Här är mästerskapets största snackisar.

Avbruten stav, försvunnen stav – och svenskt rekord

Först bröt Angelica Bengtsson sin stav. När hon sedan skulle göra ett sista försök på svenska rekordhöjden 4,80 med sin andra stav var den försvunnen (!). En stund senare stod hon för ett mirakelhopp som gjorde både experter och publik mållösa.

Friidrotts-VM

Ståhlmannen blev Guldmannen

Trots ett hårt favorittryck stod Daniel Ståhl pall och kastade hem VM-guldet i diskus. Tränaren blev så nervös att han lämnade stadion under avgörandet – medan mamma Taina levde ut känslorna på läktaren. Själv bjöd Ståhl på show efteråt med både ett glädjerus över en häck och en egen hälsning hem till Sverige.

Duplantis mentala styrka gav silver

Armand Duplantis är bara 19 år men har ett psyke av en annan värld och klarade 5,97 i sista försöket i stavfinalen. Det räckte till ett silver bakom Sam Kendricks, som vann tack vare färre rivningar. Efteråt skickade han en hälsning (på svenska) till mamma Helena och firade med en bakåtvolt med konkurrenterna.

Kollapser i värmen

Hög luftfuktighet och runt 30 graders värme ställde till det i damernas maraton där 30 av 70 löpare bröt loppet. En av dem var svenska Cecilia Norrbom som konstaterade att hon aldrig mer kommer att springa i Qatar: ”Nej, jag skulle aldrig göra det igen. Fy fan”.

I gångloppet över 50 kilometer bröt regerande världsmästaren Yohann Diniz innan hälften av loppet av avklarat.

Innan dess hade Jonathan Busby från Aruba kollapsat på 5 000 meter – och fick ledas i mål av konkurrenten Braima Dabo från Guinnea-Bissau.

Norska framgångar – trots ”kloakstank”

Norge hade knappt checkat in på VM-hotellet i Doha (där även Sverige bodde) innan truppen valde att flytta på grund av mögel och ”kloakstank” på rummen.

Trots den stökiga starten blev det stora framgångar för våra grannar i väst. Alla tre bröderna Ingebrigtsen sprang, efter en diskning som sedan upphävdes, hem finalbiljetter på 5 000 meter (där Jakob störtdök in på femte plats).  På 1500 meter blev det en placering bättre för yngste brodern Ingebrigtsen som där slutade fyra. Storfavoriten Karsten Warholm höll för trycket på 400 meter häck.

Kritik mot Qatars HBTQ-lagar

Inför mästerskapet uttryckte SVT:s expert Kajsa Berqvist kritik mot att VM arrangeras i ett land där homosexualitet är förbjudet. IAAF:s ordförande Sebastian Coe tyckte dock inte att det var en fråga som förbundets ska lägga sig i.

Några dagar senare tävlade mångkamparen Erica Bougard i regnbågsskor – en markering som hyllades av Bergqvist.

Dopningsrubriker skakade mästerskapet

Mitt under VM stängdes Mo Farahs förre tränare Alberto Salazar av i fyra år för dopningsbrott. Världsstjärnan Sifan Hassan, som tränas av Salazar, chockades över domen. Efter sitt andra VM-guld på mästerskapet rasade hon mot kritikerna.

Världens snabbaste på 100 meter

Christian Coleman, som inför VM utreddes för uteblivna dopningstester, kom till start och höll för favorittrycket när han sprang hem guldet på 100 meter. Shelly-Ann Fraser-Pryce vann på nytt världsårsbästa när hon krossade konkurrenterna och blev världens snabbaste kvinna.

Protester, diskningar och dubbla brons

Ett VM utan diskningar är inget riktigt VM – och i vissa fall leder det till större rubriker. Först diskades Jakob Ingebrigtsen i semifinalen på 5 000 meter, sedan överklagades och upphävdes det beslutet och norrmannen kunde springa finalen där han slutade femma.

I semifinalen på 800 meter knuffade sig Halimah Nakaayi fram under avgörandet – men godkändes trots att flera experter rasade mot beteendet. Dagen efter vann ugandiskan VM-guld på distansen.

I herrarnas slägga delades det ut ett extra brons. Polen protesterade mot att Bence Halasz varit uppe på ringkanten i sitt bronskast. Juryn godkände protesten och därmed fick även Wojciech Nowicki ett brons, trots att han slutade fyra.

Även på 110 meter häck blev det dubbla brons sedan Omar McLeod snubblade över en häck och föll. Efteråt protesterade Orlando Ortega eftersom jamaicanen var inne på hans bana och störde honom i kampen om medaljerna – och till slut backade IAAF och gav även Ortega en bronsmedalj.

Fiasko på VM-läktarna

Publiken svek VM i Qatar. Läktarna ekade tomma flera dagar och ryktet säger att arrangören delade ut gratisbiljetter för att locka dit folk. Under herrarnas höjdfinal kokade det dock på arenan när hemmahopparen Mutaz Essa Barshim vann VM-guld på 2,37.

En slutkörd Perseus i mixed zone

Perseus Karlström hade snackat stora ord inför VM. Och visst levererade han, brons till Eskilstunasonen på 20 km gång. Den första herrmedaljen i VM i gång någonsin. Efter drygt halva loppet tog Karlström upp jakten på japanen Yamanishi i täten och svensken låg länge tvåa. Men med två kilometer kvar tog orken slut och Karlström blev omgången av ryssen Mizinov. Intervjun i mixade zonen efter loppet går nog till historien som en av mer känslosamma som en svensk idrottare har levererat.

Galen kulfinal

Efter en sällan skådad kulfinal stod till slut Joe Kovacs som världsmästare efter 22,91 i sistastöten. Tävlingen innehöll den fjärde, femte och sjätte längsta stöten genom tiderna och mellan ettan och trean skilde det en enda centimeter.

Nytt världsrekord av Muhammad

Dalilah Muhammad har visat upp god form i 400 meter häck den här säsongen. I finalen i VM putsade hon sitt eget världsrekord med fyra hundradelar när hon vann på 52,16.

Nytt svenskt rekord

Kalle Berglund överraskade alla genom att ta sig till final på 1500 meter och väl där fortsatte 23-åringen att imponera. I ett snabbt lopp krigade sig Berglund i mål på 3.33,70 – nytt svenskt rekord. Efter loppet tackade han svenska folket för stödet.

Så var friidrotts-VM – på 7 minuter

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet