Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mumin möter motstånd i Karlstad Foto: SVT

Detta har hänt i Muminfrågan

Publicerad

Här får du en genomgång av de olika turerna om Muminetableringen för att skaffa dig koll.

Den 25 april 2017 presenterade politikerna i Karlstads kommun att det finska företaget Muminvärlden vill öppna en nya temapark i Sverige och diskussionerna gällde Skutberget i Karlstad.

– 26 april berättar SVT att länsstyrelsen hotar att stoppa etableringen. Enligt länsstyrelsen krävs det speciell dispens för att parken ska få byggas på det strandskyddade området.

– Reaktionerna är många om Muminplanerna och föreningen Skutbergets vänner känner sig överkörda. Olika grupper i sociala medier bildas för att tydligt ta ställning i frågan.

Förstudie presenteras

– 12 juni 2017 presenterades Business Värmland en förstudie om fördelarna med en eventuell etablering på Skutberget. Muminlandet i Karlstad uppskattas generera 250-300 arbetstillfällen.

– I oktober har närmare 2 000 Karlstadsbor deltagit i en medborgardialog och gett förslag till hur Skutberget kan utvecklas.

– I november görs en namninsamling av organisationen Skutbergets Wenner mot etableringen.

– 1 december skriver Moderaternas och Socialdemokraternas ungdomsförbund ett pressmeddelande om att de vill ha ett Muminland på Skutberget.

Demonstrationer och kritik

– 2 december demonstrerar 900 personer i Karlstads centrum. Budskapet var ”Skutberget ska inte privatiseras. Det är inte till salu.”

– 22 forskare vid Karlstads universitet skriver i januari 2018 en debattartikel i VF där de riktar skarp kritik mot den förstudie som utgör beslutsunderlaget i Muminfrågan. ”Haftsigt, slarvigt och inte trovärdigt”, säger professor emeritus Bengt Starrin.

– Filmaren Bo Landin från Värmland ger sig i februari på allvar in i Mumindebatten och lovar starta ett nytt parti för att stoppa etableringen.

Nytt parti

– I mars säger Sjukvårdspartiet nej till Muminlandet och planerar ställa upp i kommunvalet till hösten.

– Planförslaget om Muminlandet dröjer och i april 2018 lovar Stadsbyggnadsnämnden att planen ska vara klar i maj.

– 2 maj presenterar Business Värmland en beräkning, gjord av Handelns Utredningsinstitut, över antal besökare som beräknas besöka ett Muminland i Karlstad.

Detaljplanen och visionen presenteras

– 16 maj presenterar Karlstads politiska majoritet detaljplanen för Muminparken och den nya visionen om det framtida Skutberget.

– 22 maj, kommunstyrelsen tar beslut att förslaget ska ut på samråd. Karlstadsborna får därmed tycka till om förslaget. Samrådet pågår fram till 30 juni.

– 31 maj: Miljöpartiet säger ja till att gå vidare med Muminplanerna på Skutberget.

– 1 juni lämnar organisationen Skutbergets Wenner över 10 500 namnunderskrifter mot Muminetableringen till Muminvärldens VD i Finland.

– 11 juni publicerade SVT och Nya Wermlandstidningen en gemensam undersökning som visade att sex av tio Karlstadsbor är negativt inställda till en Muminpark på Skutberget.

– 3 juli säger länsstyrelsen att de ställer sig försiktigt positiva till planförslaget som det ser ut idag.

– 5 oktober köper Karlstads kommun fastigheter på Skutberget alldeles intill det område där ett Muminland planeras.

9 oktober godkänner stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott detaljplanen till ett Muminland som ska stå klart 2025.

16 oktober säger en oenig stadsbyggnadsnämnd ja till detaljplanen.

I december 2019 väntas kommunfullmäktige ta beslut om detaljplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet