Se SVT:s korta sammanfattning av vad Muminfrågan egentligen handlar om. Foto: SVT

Detta har hänt i Muminfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Här får du en genomgång av de olika turerna om Muminetableringen för att skaffa dig koll.

2017

25 april: Politikerna i Karlstads kommun presenterar att det finska företaget Muminvärlden vill öppna en ny temapark i Sverige och diskussionerna gäller Skutberget i Karlstad.

26 april: SVT rapporterar att länsstyrelsen hotar att stoppa etableringen. Enligt länsstyrelsen krävs det speciell dispens för att parken ska få byggas på det strandskyddade området. Två år senare vänder de dock i frågan.

Reaktionerna är många om Muminplanerna och föreningen Skutbergets wenner känner sig överkörda. Olika grupper i sociala medier bildas för att tydligt ta ställning i frågan.

12 juni: Business Värmland presenterar en förstudie om fördelarna med en eventuell etablering på Skutberget. Muminlandet i Karlstad uppskattas generera 250-300 arbetstillfällen. Ett år senare släpper de en beräkning som säger att en Muminvärld kan väntas dra upp mot 300 000 besökare per år.

10 oktober: Närmare 2 000 Karlstadsbor deltar under hösten 2017 i en medborgardialog och ger förslag till hur Skutberget kan utvecklas.

2 december: 900 personer demonstrerar i Karlstads centrum. Budskapet är: ”Skutberget ska inte privatiseras. Det är inte till salu”.

2018

22 januari: I januari 2018 skriver 27 forskare vid Karlstads universitet en debattartikel i VF där de riktar skarp kritik mot den förstudie som utgör beslutsunderlaget i Muminfrågan. ”Haftsigt, slarvigt och inte trovärdigt”, säger professor emeritus Bengt Starrin.

15 februari: Det nya partiet ”Karlstadspartiet – livskvalitet” (KPL) bildas på initiativ av naturfilmaren Bo Landin. Under våren uppstår ett storbråk inom partiet vilket resulterar i att delar av styrelsen byts ut och en polisanmälan om bland annat dataintrång och förtal upprättas. I kommunvalet 2018 får partiet tre platser i kommunfullmäktige.

26 mars: Sjukvårdspartiet tar strid mot Muminplanerna och ställer upp i kommunvalet. De tar sig dock inte in i kommunfullmäktige.

23 maj: I maj 2018 presenterar kommunledningen en tidsplan för Muminetableringen: byggstart 2020 och öppning av delar av parken 2021. När stadsbyggnadsnämnden presenterar detaljplanen i november 2019 har tidsplanen reviderats och bygget beräknas ta vid först 2023. Vd:n för Muminlandet tror på öppning tidigast 2025.

16 maj: Karlstads politiska majoritet presenterar detaljplanen för Muminparken och den nya visionen om det framtida Skutberget. Detaljplanen och visionen går ut på samråd till och rekordmånga kommuninvånare tycker till.

15 juni: Sommaren 2018 lämnar Skutbergets wenner över 10 500 namnunderskrifter mot etableringen till Muminlandets vd. Det tycker kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) är ”fel metod”.

19 juni: När SVT och Nya Wermlandstidningen gör en gemensam undersökning inför kommunvalet visar det sig att sex av tio Karlstadsbor är negativt inställda till en Muminpark på Skutberget.

5 oktober: Karlstads kommun köper fastigheter på Skutberget alldeles intill det område där ett Muminland planeras.

2019

8 oktober: Miljöpartiet säger först ja till att gå vidare med Muminplanerna på Skutberget. Under hösten 2019 väcks frågan inom partiet igen och ett nytt beslut tas 28 november, med samma utfall.

16 oktober: En oenig stadsbyggnadsnämnd säger ja till detaljplanen.

17 oktober: Under hösten 2019 framkommer det att Karlstads kommun har anlitat en pr-byrå för kommunikationen om Muminetableringen. Peter Sörensen (KPL) lyfter frågan i en interpellation till kommunfullmäktige där Per-Samuel Nisser (M) bemöter kritiken.

19 oktober: Kommunens initiala uppskattning av investeringskostnaden är 15 miljoner. Ett år senare har den siffran fördubblats och i oktober 2019 är det 50 miljoner som gäller. Men någon exakt siffra finns inte.

12 november: Kommunstyrelsen röstar ja till detaljplanen. V och SD reserverar sig mot beslutet.

14 november: Muminvärlden i Nådendal omsätter 7,4 miljoner euro men på Skutberget menar vd:n Tomi Lohikoski att den summan behöver uppgå till närmare 10 miljoner euro för att verksamheten ska gå runt. Då behöver de minst 250 000 besökare om året.

14 november: När stadsbyggnadsnämnden presenterar detaljplanen i november 2019 har tidsplanen reviderats och bygget beräknas ta vid först 2023. Vd:n för Muminlandet tror på öppning tidigast 2025.

29 november: Socialdemokraterna tar upp frågan igen. En omröstning i partiets högsta beslutande organ riskerar att fälla detaljplansförslaget i kommunfullmäktige – men på medlemsmötet beslutas att S fortfarande är positiva till en Muminetablering.

19 december: Karlstads kommunfullmäktige röstar ja till detaljplanen och genomförandeplanen för temaparken.

20 december: Dagen efter kommunfullmäktiges ja meddelar sex arrendatorer som har stugor på Skutberget att de överklagar fullmäktiges beslut till Mark- och miljödomstolen.

2021

8 april: Förvaltningsrätten river upp Karlstads kommuns beslut kring etableringen av en Muminpark på Skutberget.

12 april: Socialdemokraterna svänger i frågan och meddelar att de inte vill överklaga förvaltningsrättens dom. Senare konstaterar det blågröna styret att det inte längre finns majoritet för Muminparken i fullmäktige, och överklagar heller inte.

18 maj: Mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanen för Muminparken på Skutberget i Karlstad. Kommunstyrelsens ordförande, Per-Samuel Nisser (M) slår fast att det inte kommer bli någon Muminpark på Skutberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet