Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet hör du en sammanfattning av fallet med den försvunne mannen i Karlskrona. Foto: SVT

Detta har hänt i fallet med den försvunne mannen i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Den 57-årige mannen från Karlskrona har varit försvunnen sedan lördagen den 25 juli. Två män, 21 respektive 22 år gamla, sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mord. Här är vad som har hänt i fallet.

Lördag 25 juli

Den sista säkra iakttagelsen av mannen är att han syns till under lördagskvällen. Den 21-årige mannen uppger att de träffar 57-åringen i fem minuter på kvällen, och att han sedan lämnar platsen.

Tisdag 28 juli

Polisen söker med helikopter och hund efter mannen, Kustbevakningen söker samtidigt av stränder i området. Två män i 20-årsåldern grips och anhålls misstänkta för delaktighet i försvinnandet. 

Onsdag 29 juli

Åklagare Stefan Gradler säger att det rör sig om ett misstänkt människorov. Under dagen spärras en lokal som den försvunne mannen har koppling till av. Polisen genomför en teknisk undersökning i lokalen.

Torsdag 30 juli

De två misstänkta männen begärs häktade för människorov. Båda nekar till brott.

Fredag 31 juli

De två männen häktas misstänkta för människorov. Männen nekar till brott.

Måndag 3 augusti

De två häktade männen överklagar tingsrättens beslut om häktning. De anser att bevisningen är för svag för att de ska vara frihetsberövade.

I överklagan framgår det att de misstänkta träffade den försvunne mannen vid 20-tiden på lördagskvällen. Mötet varade i fem minuter eftersom 57-åringen var ”lite stressad”, enligt skrivelsen.

Tisdag 4 augusti

Åklagare Anna Johansson tillträder som förundersökningsledare. Chefsåklagare Anne Boijmarker är kvar som ställföreträdande förundersökningsledare.

Onsdag 5 augusti

De båda männen förblir häktade misstänkta för människorov i Karlskrona. Hovrätten avslår deras överklaganden.

Torsdag 6 augusti

Polisen fortsätter leta efter den försvunne mannen till havs vid områden längs kusten och har fortfarande ambitionen att hitta mannen vid liv.

Söndag 9 augusti

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har analyssvaren kommit på blodspår som säkrats på den misstänkta brottsplatsen och i den båt som beslagtagits. Svaren visar att blodet tillhör den försvunne mannen.

Fredag 14 augusti

De båda misstänkta omhäktas i två veckor, alltjämt på sannolika skäl misstänkta för människorov. Samtidigt har sökandet efter den försvunne mannen fortsatt oavbrutet under veckan.

Torsdag 27 augusti

Åklagaren har ändrat brottsrubriceringen till mord, och de båda misstänkta häktas på sannolika skäl misstänkta för det nya brottet. De nekar alltjämt.

Måndag 31 augusti

Polisen har ringat in de områden där man tror att den försvunne 57-åringen från Karlskrona finns och sökinsatsen intensifieras. Missing people, marinen och kustbevakning ansluter.

Torsdag 10 september

De båda misstänkta omhäktas, på sannolika skäl misstänkta för mord. Åklagaren har ytterligare två veckor på sig att lämna in ett åtal, men säger i en intervju med SVT att hon kommer troligen begära ytterligare förlängning på grund av den omfattade utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunne mannen i Karlskrona

Mer i ämnet