Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan går vi igenom omständigheterna kring dödsolyckan på Öland på 60 sekunder. Foto: TT

Dödsolyckan på Öland – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2020 inträffar en tragisk dödsolycka på Öland där en familj blir påkörd i Färjestaden. Mamman och familjens ena son omkommer och en man i 55-års åldern misstänks för vållande till annans död. I videon ovan går vi igenom händelseförloppet på 60 sekunder. Flera omständigheter försenar utredningen och åtalet – nedan kan du läsa hela förloppet.

22 juli

Fyra cyklister blir påkörda i Färjestaden under onsdagseftermiddagen den 22 juli. En pojke under 15 år och en kvinna i 45-års åldern omkommer.

Dödsolycka i Färjestaden

23 juli

En man i 55-års åldern misstänks för dödsolyckan och anhålls efter förhör. Samma dag bekräftar polisen att det är en familj som blivit påkörd.

25 juli

Den misstänkta föraren begärs häktad och det framkommer att ännu en familj var nära att bli påkörda av mannen.

26 juli

Häktningsförhandlingen går inte åklagarens väg och mannen släpps på fri fot – men är fortsatt misstänkt för grovt vållande till annans död.

30 juli

Provresultat visar att föraren inte hade droger i kroppen och åklagaren lägger ner åtalspunkten om drograttfylleri. Sedan tidigare stod det klart att han inte heller hade druckit alkohol. Åklagaren går vidare med att undersöka bilen för att fastställa hastigheten.

17 augusti

Föraren ska efter tingsrättsbeslut genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra om han led av en psykisk störning vid olyckan.

29 oktober

Den misstänkte mannens bil är av en ovanlig årsmodell vilket försvårar den tekniska undersökningen. Men till slut lyckas åklagaren fastställa att bilen har kört i en hög hastighet – något som överensstämmer med vittnesuppgifter.

13 november

Resultatet av rättspsykiatriska undersökningen visar att mannen kan ha haft en psykisk störning. Mannen ska ha haft kännedom om sin problematik och åklagaren anser att han aldrig borde satt sig bakom ratten.

8 januari 2021

Åtalet, som skulle ha kommit innan jul, försenas ytterligare. Nya uppgifter framkommer som pekar på att misstänkta föraren haft någon form av fysisk sjukdom som påverkade framförande av bilen. Uppgifterna ska utredas av fristående läkare.

26 januari 2021

Åklagaren meddelar att förundersökningen är klar och att han är redo att väcka åtal.

31 augusti 2021

Mannen åtalas misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, framkallande av fara för annan och grov vårdslöshet i trafik.

17 januari 2022

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att den åtalade mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning

24 januari 2022

Rättegången avslutas. Tid för dom sätts till den 2 februari.

2 februari 2022

Tingsrätten dömer mannen för bland annat grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik, och straffet blev 2, 5 års fängelse.

19 oktober 2022

Hovrätten sänker straffet. Istället för fängelse får mannen villkorlig dom och böter.

27 december 2022

Högsta Domstolen ger inte prövningstillstånd, och hovrättens dom står därmed fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet