En demonstrant som den 29 juni välkomnar muslimer på Los Angeles internationella flygplats. Foto: TT

Här är alla vändor i Trumps inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Det tog nästan ett halvår efter att Donald Trump signerade sin order om att förbjuda medborgare från vissa länder att besöka USA innan han fick genom sin önskan. Här är alla turer kring Donald Trumps inreseförbud.

Signerade ordern. Bara dagar efter att han hade svurits in som USA:s president signerade Donald Trump den 27 januari 2017 en presidentorder om att förbjuda människor från sju i huvudsak muslimdominerade länder att ta sig in i USA.

Sju länder. Länderna som fanns med på listan var Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen och det spelade ingen roll om medborgare av dessa länder även hade medborgarskap i andra länder.

Trumps inreseförbud

Hård kritik. Beslutet skapade kaos på flygplatser runt om i världen och fick snabbt hård kritik både av fredspristagare och internationella företagsledare. Inom någon dag blev det också en rättssak eftersom direktivet anklagades för att strida mot USA:s grundlag.

Domare häver stoppet. I samma veva upphävde en federal domare Donald Trumps presidentorder och lät människor som blivit strandsatta på flygplatser i New York och hotats av utvisning att stanna kvar i landet.

Mildare förbud. Efter kritik mildrades inreseförbudet något. Människor med dubbla medborgarskap kunde åter resa till USA, så länge de gjorde det med ett pass som inte tillhörde något av de sju länder som fanns på inreseförbudslistan.  

Ogiltigförklaras av domare. Trots förtydligandet fortsatte inreseförbudet att ogiltigförklaras av domare. Justitiedepartementet överklagade domen, men den begäran avslogs. Donald Trump ville dock inte ge upp, utan meddelar att han tänkte driva frågan till högsta domstolen, något som han senare tog tillbaka. I stället försökte han lösa de rättsliga tvisterna med en ny presidentorder.

Irak plockas bort. I den reviderade ordern, som skulle gälla från 16 mars och 90 dagar, framåt plockades Irak bort från listan och undantag gjordes för människor med uppehålls- och arbetstillstånd eller visum. Men även den här versionen mötte på rättsligt motstånd, bland annat på Hawaii som ansökte om ett tillfälligt förbudsföreläggande mot inresestoppet.

Nya regler och nya länder. Donald Trump gjorde nu det som han tidigare hade hotat med, nämligen ta frågan till högsta domstolen, som beslutade att inreseförbudet ska träda i kraft, men inte gälla ”utländska medborgare som kan ange ett trovärdigt formellt skäl till en person eller enhet i USA”. De nya inresereglerna krävde att medborgare av Syrien, Sudan, Somalia, Libyen, Iran och Jemen har minst en förälder, make eller maka, barn, svärson, svärdotter eller syskon i USA för att kunna besöka landet.

Träder i kraft. Den 30 juni 2017 trädde de nya reglerna i kraft. Drygt tre månader senare, uppdaterades listan på länder. Medan Sudan plockades bort lades Nordkorea, Tchad och Venezuela till.

Nya prövningar. I juni 2018 ställer sig USA:s högsta domstol bakom president Trump och slår fast att inreseförbudet inte bryter mot amerikansk migrationslag eller det första tillägget i landets konstitution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet